Gemeente Alkmaar


Subsidie voor toeristische activiteiten alleen dit jaar nog beschikbaar

Alkmaar, 19 februari 2009

Bedrijven en organisaties die een idee hebben voor een toeristisch product of (promotie)activiteit in Alkmaar, kunnen hiervoor ook dit jaar financiële ondersteuning aanvragen bij de gemeente. 2009 is echter wel het laatste jaar dat de gemeente het toeristisch aanbod van de stad kan stimuleren met de `deelsubsidieregeling toeristische activiteiten'.

In 2009 kan maximaal EUR 22.689,00 aan subsidie worden verstrekt aan organisaties en bedrijven. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet een toeristische activiteit aansluiten bij het toeristisch beleid van de gemeente Alkmaar, verwoord in de nota `Alkmaar Prachtstad, Contouren voor toerisme'. Verder moet de activiteit het toeristische aanbod verbeteren, meer samenhang in dat aanbod aanbrengen of bijdragen aan de promotie van Alkmaar.

Voorbeelden
De subsidieregeling voor toeristische activiteiten werd in 2002 ingesteld. Sindsdien zijn diverse initiatieven ontwikkeld met steun van deze regeling. Zo werd onder meer de promotiecampagne voor straattheater gesteund, met als doel de kaasmarktbezoekers langer in de stad te houden. Aanvragen om folders van toeristische bedrijven uit te breiden naar zes taalversies zijn ook gehonoreerd, evenals het verspreiden van informatie van toeristische bedrijven in Alkmaar bij campings en hotels aan de kust. Dit zijn slechts enkele voorbeelden en de gemeente concludeert dan ook dat de regeling een effectief instrument is. Op 27 januari 2009 is de regeling door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld.

Voorwaarden
Doordat Alkmaar participeert in het Grote Steden Beleid kan de regeling van kracht blijven tot en met dit jaar. Dat betekent echter wel dat dit het laatste jaar is dat bedrijven en organisaties van deze regeling gebruik kunnen maken. Aanvragen moeten uiterlijk 2 maanden voordat de activiteit zal plaatsvinden worden ingediend, uiterlijk 1 oktober van dit jaar. Het is raadzaam om de nota 'Alkmaar Prachtstad, Contouren voor toerisme' en de subsidieregeling met voorwaarden vooraf op te vragen bij Esther Cremer van de afdeling Economische Zaken, telefoonnummer (072) 548 8567 of e-mail ecremer@alkmaar.nl. De regeling is ook te vinden op de website van de gemeente, www.alkmaar.nl, in het menu onder `Ondernemers'.

19 februari 2009