Gemeente Den Haag

Den Haag pakt recessie aan

Het college van burgemeester en wethouders wil nog in 2009 94 miljoen extra in de stad pompen om de gevolgen van de recessie voor de Hagenaars zo goed mogelijk te beperken. De gemeenteraad neemt hierover op 26 maart een besluit.
'De hand gaat van de knip in Den Haag,' zei wethouder Marieke Bolle (Financiën en Cultuur) bij de presentatie van de plannen.

Het college wil een aantal projecten die voor later gepland stonden in 2009 versneld uitvoeren. Daarmee wil het college de lokale economie stimuleren. De projecten geven een economische impuls aan de bouwsector, die nu als eerste sterk geraakt wordt. Het gaat onder meer om de vernieuwing en het onderhoud aan straatverlichting, verkeerslichten, riolen, bruggen en sportaccommodaties.

Ook stelt het college voor om de woningbouw te stimuleren, de openbare ruimte te verbeteren en energiebesparende maatregelen te treffen bij woningen.
In totaal gaat het om een bedrag van 59 miljoen.

In 2008 heeft de gemeente 25 miljoen overgehouden. Het college wil een deel van dit geld gebruiken voor een snelle uitvoering van wensen van bewoners. In de stadsdelen zijn achterstanden in het beheer van de openbare ruimte waar mensen zich dagelijks aan ergeren. Ook vragen bewoners en bedrijven soms om kleine aanpassingen van straten, pleintjes, groenstroken, voetpaden en speelterreinen. Een ander deel gaat naar de versterking van de Haagse economie. Zo wil het college extra investeren in het toerisme en een open glasvezelnetwerk.

Evenementen en festivals die volgens het college belangrijk zijn voor de stad, maar door teruglopende sponsorinkomsten in gevaar dreigen te komen, kunnen rekenen op financiële ondersteuning. Het college stelt voor om 10 miljoen te besteden aan maatregelen die de werkgelegenheid bevorderen. De gemeente zal bijvoorbeeld menskracht en expertise beschikbaar stellen voor het nieuwe mobiliteitscentrum dat mensen van werk-naar-werk moet geleiden.
Daarnaast wil het college, samen met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen, speciale vakscholen oprichten voor jongeren zonder diploma.

Zichtbaar
Uit een analyse van het college blijkt dat de gevolgen van de recessie zichtbaar worden in de stad.
Komend jaar wordt een forse stijging van de werkloosheid verwacht en een stijging van 4000 huishoudens met een laag inkomen. De bouwproductie neemt af en particuliere investeerders trekken zich terug.

'We hebben gisteren gehoord hoe zwaar de recessie is,' zegt wethouder Bolle. 'Ook Den Haag zal daar last van krijgen. Daarom willen we in 2009 investeringen doen om werkgelegenheid te creëren en de stad zuiniger en duurzamer te maken.'

Met de voorstellen komt het college tegemoet aan de wens van de gemeenteraad om snel met een integraal plan van aanpak te komen tegen de gevolgen van de recessie. Ook reageert het college hiermee op de plannen die door PvdA, VVD en CDA aan het college zijn aangeboden.

Op 12 maart zal de gemeenteraad zich voor het eerst buigen over de voorstellen van het college.