Gemeente Den Haag

Toerende adviesbalie voor appartementen-eigenaren gestart wethouder Norder en Sjaak Bral Met verfkwast en stofjas gaven cabaretier en schrijver Sjaak Bral en wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) 18 februari het startsein aan een speciale bus, die in Den Haag appartement-eigenaren gaat helpen bij het opstarten en actief houden van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Veel eigenaren hebben onvoldoende kennis van hoe een VvE actief te maken, welke subsidiemogelijkheden er zijn of hoe het onderhoud aan te pakken.

De gemeente Den Haag, met 20.000 VvE´s de stad met de meeste eigenarenverenigingen van Nederland, hanteert al jaren een actieve benadering.
Begin 2008 waren we de eerste met een speciale, vaste VvE-balie, met de rijdende VvE-balie zijn we nog steeds voorloper, aldus wethouder Marnix Norder. Het blijkt een heel succesvolle manier om het woningonderhoud bij particuliere woningen op peil te houden. De gemeente gaf inmiddels al bijna 2300 eigenaren advies.

gratis advies en begeleiding Gratis advies en begeleiding De rijdende VvE-balie biedt toegang tot gratis advies en begeleiding bij het actief maken van Verenigingen van Eigenaren. Adviseurs van de gemeente kunnen bemiddelen bij problemen tussen eigenaren onderling en geven advies over onderhoudsplannen. Voor het inhuren van een professioneel VvE-bestuur, het opstellen van een meerjaren-onderhoudsplan en voor professionele begeleiding bij het uitvoeren en opleveren van groot onderhoud zijn subsidies beschikbaar.

Wethouder Marnix Norder: Uit de cijfers blijkt dat de subsidies zeer in trek zijn: de VvE-balie heeft al bijna achhonderd subsidies gegeven. Ik vind dat in een periode van nog geen jaar een mooie score. De rijdende VvE-balie moet een extra steuntje in de rug zijn voor eigenaren die niet zelf naar de VvE-balie toe komen.

Met de VvE Oké-test checken bezoekers van de bus hoe hun Vereniging van Eigenaren ervoor staat. De uitslag van de test dient direct als basis voor gesprek met één van de adviseurs van de rijdende VvE-balie. Alle bezoekers van de bus krijgen een speciaal ontworpen starterspakket met nuttige informatie en handige gadgets. Na de Leyweg bezoekt de toerende adviesbalie het Transvaalpark (7 maart) en de Grote Marktstraat (21 maart). Tot de zomer staat de bus op zoveel mogelijk braderiën en wijkfeesten. VvE-leden krijgen in de betreffende wijken krijgen een uitnodigingsbrief voor deze gelegenheden.