Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europees parlement steunt BTW-verlaging horeca (19/02/09)

Het Europees Parlement spreekt zich uit voor het permanent verlagen van de BTW tarieven voor arbeidsintensieve en enkele andere lokale diensten. Uiteraard blijft de keuze aan elke lidstaat om die verlaagde tarieven ook toe te passen.

Het gaat vooral over kinderkleding en -schoeisel, levering van goederen en diensten in de landbouw, energiebesparende en energie-efficiënte renovatie- en herstellingswerken, maar ook over alle restaurant- en cateringdiensten, evenwel met uitzondering van de levering van alcoholhoudende dranken. Vooral Frankrijk en België dringen reeds jaren aan op de mogelijkheid om restaurants een lager btw-tarief te gunnen.

Frieda Brepoels (N-VA Europarlementslid): "Het dossier kwam door de crisis duidelijk in een stroomversnelling. Verschillende landen willen immers in het kader van hun economische herstelplannen enkele btw-tarieven herschikken. Op die manier hopen zij de consumptie te verhogen en de economie terug wat ademruimte te geven. Daarnaast moet het ook het zwartwerk terugdringen."

Met het advies van het Parlement in de hand is het de bedoeling dat de lidstaten tegen de Europese Top van 19 en 20 maart een akkoord zouden bereiken.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu