Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


---
18 februari 2009

Eerste herziening Nota "Uitgebouwd?" vastgesteld

Het dagelijks bestuur heeft begin februari dit jaar de eerste herziening van de Nota"Uitgebouwd?" vastgesteld. Voor het bouwen van dakterrassen, dakuitbouwen en dakopbouwen op woningen is een nieuwe beleidsregel opgesteld. Op 21 april 2008 besloot het dagelijks bestuur de Nota "Uitgebouwd?" voor wat betreft de dakopbouwen te bevriezen. Daarna is de nota in zijn geheel herzien. Aanleiding was het feit dat twee beleidsnota's, de Welstandsnota en de nota "Uitgebouwd?" onvoldoende op elkaar waren afgestemd met als gevolg dat dakopbouwen die op grond van de nota "Uitgebouwd?" mogelijk waren op grote bezwaren stuitten bij de toetsing daarvan aan de Welstandsnota.

In de Nota "Uitgebouwd?" eerste herziening zijn de regels ten aanzien van dakopbouwen en dakuitbouwen en dakterrassen aangepast. Hiermee is helderheid en overeenstemming tussen de Welstandsnota en de Nota "Uitgebouwd?" eerste herziening gecreëerd. Tevens is de nota aangepast aan veranderingen in de wetgeving, zoals het bouwbesluit en de Wet ruimtelijke ordening.

Wat is er veranderd?
De nota ziet toe op een drietal vergrotingen van woning. Het gaat om:
1. dakterrassen

2. dakuitbouwen

3. dakopbouwen

In de Nota "Uitgebouwd?" is een aantal zaken geregeld: Enerzijds wordt aangegeven in welke gebieden en situaties het plaatsen van een dakterras, dakuitbouw of dakopbouw is uitgesloten. Anderzijds is aangegeven onder welke voorwaarden zo'n vergroting van een woning wel is toegestaan.

Bij uitgesloten gebieden en situaties moet gedacht worden aan gebieden zoals, Betondorp, Park de Meer en andere gebieden die architectonisch en stedenbouwkundig van grote waarde zijn of die recent zijn gerealiseerd en waar de woningen voldoen aan de moderne wooneisen.

Daarnaast kan een dakterras, dakuitbouw of dakopbouw uitgesloten zijn omdat een pand architectonisch van grote waarde is en de architectonische eenheid van het pand als gevolg van zo'n verandering van de dakverdieping wordt aangetast. Het gaat dan onder andere om rijks- of gemeente monumenten en andere panden van grote architectonische waarden. Daarnaast kan een pand gelegen zijn aan een belangrijke route, een plein of een straatbeeldzone waardoor de mogelijkheden voor dakterrassen, dakuitbouwen en dakopbouwen worden beperkt. Deze plekken zijn opgenomen in een kaart.

De voorwaarden waaronder een dakterras, dakuitbouw en dakopbouw wel mogelijk zijn moeten worden bezien in relatie tot de stedenbouwkundige setting. Voor deze verandering van de dakverdieping zijn regels opgesteld met betrekking tot de zichtbaarheid vanaf de straat en de gevolgen voor de lichtinval in nabij gelegen panden. Daarnaast is op onderdelen ruimte gelaten om, in overleg met de welstandscommissie, maatwerk te leveren voor specifieke architectonische en stedenbouwkundige situaties. Een voorbeeld hiervan is het aanwijzen van trendsetters, goede voorbeelden.

Lopende aanvragen
Alle bewoners die een bouwaanvraag voor dakopbouwen hebben ingediend na 24 april 2008 krijgen bericht of voor hun aanvraag de noodzakelijke vrijstelling/ ontheffingsprocedure gevoerd kan worden. De start van een eventuele procedure wordt ook in de stadsdeelkrant gepubliceerd.

Meer informatie
Meer informatie vindt u hier.
Voor vragen kunt u contact opnemen met mevrouw S. van Vliet van het team Ruimtelijke Ordening op telefoonnummer: 020-253 5329.
---