GroenLinks in de Europese Unie
GL: EU moet uitbuiters en niet illegale werknemers aanpakken

Brussel, 19 februari 2009 - Het Europees Parlement stemde vandaag over regels voor het straffen van werkgevers die illegale werknemers in dienst nemen. Op 4 februari kreeg het voorstel al een meerderheid van het Europarlement. Vandaag werd het formeel bekrachtigd. GroenLinks stemde nogmaals tegen de regels.

De reden voor een tegenstem van GroenLinks en de groene fractie in het Europarlement was de beperkte bescherming van illegale werknemers. Volgens GroenLinks-Europarlementarier Kathalijne Buitenweg worden illegale werknemers meer de dupe van de nieuwe regels dan werkgevers.

"Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie om werkgevers van illegale werknemers te straffen is behoorlijk uitgekleed. De uitwerking is dat er uiteindelijk maar matig gecontroleerd gaat worden, waardoor het beboeten van werkgevers lastig is. De prijs die moet worden betaald is uiteindelijk voor een illegale werknemer nog het hoogst, namelijk het risico om zonder salaris het land uitgezet te worden," zegt Buitenweg.

Buitenweg betreurt het zeer dat betrapte illegale werknemers zonder salaris teruggestuurd kunnen worden naar het land van herkomst. "In het aangenomen voorstel staat dat illegale werknemers drie maanden salaris mee moeten krijgen. Een werknemer kan dan wel alvast zonder salaris teruggestuurd worden naar het land van herkomst. Het wordt dan wel erg moeilijk voor ze om hun rechten af te dwingen. Bovendien is drie maanden salaris te weinig."

Illegale werknemers geven zichzelf niet aan uit angst om uitgezet te worden, vandaar dat GroenLinks zoveel waarde hecht aan een betere bescherming van deze mensen. "Lidstaten moeten illegale arbeiders in staat stellen een klacht in te dienen tegen hun werkgevers. Zo moeten diegenen die medewerking bieden aan een strafrechtelijke vervolging van werkgevers een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen. Net zoals nu al geldt voor de slachtoffers van mensenhandel," vindt Buitenweg.

Het doel van de nieuwe wetgeving is om de toestroom van migranten die in Europa op zoek zijn naar een beter leven terug te dringen en legale migratie aan te moedigen. Volgens GroenLinks pak je illegale immigratie niet aan met deze regels en blijven de mogelijkheden voor arbeiders om legaal te kunnen werken in Europa nihil.

"Er is een groot gebrek aan mogelijkheden om legaal de Europese grens te passeren. Laaggeschoolden krijgen bijna geen kansen om in Europa te komen werken. De meeste arbeiders buiten de EU komen niet in aanmerking voor een verblijfs- en werkvergunning, de zogenoemde Europese blue card. Die blijft voorlopig alleen toegankelijk voor niet-Europeanen die hoog opgeleid zijn", aldus Buitenweg.