GroenLinks in de Europese Unie
GroenLinks verbijsterd over positie CDA in onderzoek naar CIA-vluchten

Brussel, 19 februari 2009 - In een fel omstreden resolutie heeft het Europees Parlement vandaag de lidstaten opgeroepen om alsnog openheid van zaken te geven rond de betrokkenheid bij illegale en geheime detentie van honderden gevangen. GroenLinks dringt er ook op aan om mistigheid rond de zogenoemde CIA-vluchten aan de kaak te stellen.

Volgens GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg waren de antwoorden van de Raad en de Europese Commissie over de betrokkenheid van EU-lidstaten bij geheime CIA-vluchten en gevangenissen vorige maand tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg voltrekt onvoldoende.

Een meerderheid in het Europarlement wil nu een onderzoek naar de overtredingen en schendingen van mensenrechten, zoals foltering, mishandeling en gedwongen verdwijningen. Buitenweg hoopt dat zo´n onderzoek plaats gaat vinden en is verbijsterd over de houding van de christendemocraten die tegen het voorstel stemden.

"De christendemocraten houden nog steeds de regeringen de hand boven het hoofd en vinden openheid van zaken niet nodig en wellicht ook niet wenselijk. Naast een tegenstem weigerden ze ook zelf een bijdrage te leveren aan het voorstel", zegt Buitenweg.

Verder sprak het Europarlement zich positief uit over de komende sluiting van het Amerikaanse gevangenkamp Guantánamo Bay. GroenLinks wijst erop dat er meer gevangenissen zijn waar mensen in het geheim worden vastgehouden, zoals bij Kaboel in Afghanistan.

"Het gaat niet alleen om Guantánamo Bay dat inmiddels symbool staat voor zoveel onrecht, maar om het beleid van illegale detentie op zichzelf. Het Europarlement heeft daar vandaag nogmaals stelling tegen genomen en de lidstaten én bongenoten opgeroepen om zich te houden aan de bestaande wetten over het uitleveren van verdachten. Het uitbesteden van martelpraktijken aan Uzbekistan, Syrië of andere dubieuze regimes is dus ontoelaatbaar. Ook als hun eigen handen niet zelf de martelwerktuigen hebben aangeraakt, zijn de Europese regeringen wel degelijk medeschuldig wanneer zij verdachten hebben overgebracht", aldus Buitenweg.

Uit de onderzoeksresultaten van de tijdelijke CIA-commissie in het Europees Parlement blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA minstens 1245 vluchten via Europa heeft uitgevoerd tussen 2001 en 2005. Op veel van deze vluchten zaten gevangenen die naar plekken zijn gebracht waar ze gemarteld werden. Ook zijn mensen illegaal ontvoerd. Veertien EU-landen zijn medeplichtig aan actieve en passieve samenwerking met de CIA.

Kathalijne Buitenweg was van januari 2006 tot februari 2007 lid en namens de groene fractie coördinator van de tijdelijke CIA-commissie in het Europees Parlement.



GroenLinks in de Europese Unie