MTNL

PERSBERICHT

Marokkanen en schizofrenie: djinns of pillen...

Te zien bij het MTNL-programma de MIX: de driedelige serie 'Marokkanen en schizofrenie: djinns of pillen'. Schizofrenie is hét drama van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland; Marokkaanse mannen leiden 5 keer zo vaak aan deze geestelijke stoornis als autochtone mannen. Naar schatting bezoekt tien tot twintig procent van de Marokkanen een islamitisch genezer bij gezondheidsproblemen.

De serie gaat dieper in op schizofrenie en bezetenheid, en de effectiviteit van een behandeling waarin het geloof van de patiënt wel, of juist niet, een rol speelt.
In het geval van schizofrenie is de vraag wat de beste keuze is. Juist bij deze stoornis kan de patiënt veel baat hebben bij pillen. Het lastige is echter dat de patiënt en zijn familie moeilijk het verschil kunnen zien tussen bezetenheid en schizofrenie. De patiënt denkt dan dat hij bezeten is en bezoekt een islamitisch genezer.

Maar ook als hij wel terechtkomt bij een westerse psychiater kan hij baat hebben bij een bezoek aan een islamitisch genezer. Maar hoe staan de psychiater en de islamitische genezer eigenlijk tegenover elkaar. Willen ze wel samenwerken?

Salah Sidali is psychiater en moslim. Bij de behandeling van zijn patiënten tracht hij deze beide werelden, de een met pillen, de ander met djinns, met elkaar te verenigen.

Het 1e deel is hier te zien:
http://player.omroep.nl/?aflID=9078115&start=00:00:00&end=00:09:24
De MIX is een programma van Multiculturele Televisie Nederland (MTNL). Uit de keuken van MTNL komt een keur aan programma's! Portretten, reportages, documentaires; iedere maker heeft zijn eigen kijk, maar de programma's zijn altijd in MTNL-stijl.

De MIX kun je ook bekijken op www.mtnl.nl onder uitzending gemist.