Algemene Rekenkamer



Verslagen van raden van toezicht vergeleken. Goede voorbeelden en tips voor een beter verslag RWT-verkenningen deel I

19-2-2009

Verslag van werk toezichthouders verdient meer aandacht

Eerste deel nieuwe reeks verkenningen Algemene Rekenkamer

Raden van toezicht bij instellingen in de zorg, het onderwijs en bij zelfstandige bestuursorganen (zbo's) verantwoorden zich in het openbaar op uiteenlopende wijze. Uit een analyse van de Algemene Rekenkamer van jaarverslagen en websites van 84 raden van toezicht blijkt dat hun publieke verantwoording op een aantal punten kan worden verbeterd. De Algemene Rekenkamer doet in een op 19 februari 2009 gepubliceerde verkenning een aantal handreikingen.

Wie er in een raad van toezicht zit, hoeveel toezichthouders verdienen en hoe vaak zij vergaderen staat veelal vermeld in de openbare jaarverslagen. Veel minder is in jaarverslagen te vinden over onderwerpen als: welk oordeel hebben raden van toezicht over het functioneren van het bestuur; hoe worden nieuwe leden voor een raad van toezicht geworven en welke capaciteiten spelen dan een rol; wordt de jaarrekening goedgekeurd en welke aandachtspunten en thema's staan centraal bij het toezicht? Uit de analyse blijkt dat raden van toezicht in de onderwijssector zich op een aantal punten minder goed verantwoorden dan interne toezichthouders van zorginstellingen en bij zbo's. Voor de RWT-verkenning deel 1 Verslagen van raden van toezicht vergeleken. Goede voorbeelden en tips voor een beter verslag heeft de Algemene Rekenkamer de verslagen van 35 onderwijsorganisaties, 34 zorginstellingen en 15 zbo's bekeken. Omdat een raad van toezicht een sleutelrol vervult in de toezichtketen is het belangrijk dat de verantwoording van dit orgaan betrouwbaar, relevant en navolgbaar is.
De verkenning bevat een aantal tips en goede praktijkvoorbeelden voor verbetering van jaarverslagen. Bij de publicatie hoort een uitgebreider document dat via de website www.rekenkamer.nl is te raadplegen. In de loop van dit jaar publiceert de Algemene Rekenkamer nog enkele verkenningen op het terrein van toezicht.