Gemeente Delft

Extra parkeergarage noordzijde binnenstad niet nodig

De meeste bewoners en ondernemers die een eigen parkeerplaats willen kopen in een parkeergarage aan de noordzijde van de binnenstad hebben een voorkeur voor de nieuw te bouwen Spoorsingelgarage. Dit blijkt uit een enquête die de gemeente eind 2008 heeft uitgevoerd. Het college concludeert dat de enquête op dit moment geen aanleiding geeft tot het realiseren van nog een extra parkeergarage aan de noordzijde van de binnenstad. Na realisatie van de Spoorsingelgarage zal pas echt duidelijk zijn wat de werkelijke behoefte is aan eigen parkeergarageplaatsen.

De gemeente Delft hield eind 2008 een enquête onder bewoners en ondernemers over de aankoop van een parkeerplaats in een mogelijke garage aan de noordzijde van de binnenstad. De gemeente wil namelijk weten of de bouw van een nieuwe noordelijke parkeergarage moet worden overwogen. Behalve de reeds geplande garage aan de Spoorsingel zijn ook de mogelijke locaties Kalverbos, Koningsplein en Paardenmarkt in het onderzoek betrokken.

De enquête is uitgezet onder bewoners en ondernemers op circa 400 meter loopafstand van deze locaties. In totaal zijn 7412 enquêtes huis aan huis verspreid. 1425 enquêtes zijn beantwoord en teruggestuurd. Dit is iets meer dan 19%. Hieruit blijkt dat er 208 serieuze belangstellenden zijn voor aankoop van een parkeergarageplaats. De grootste belangstelling gaat uit naar een parkeergarageplaats in de Spoorsingelgarage met 48% (141 belangstellenden). Voor de overige locaties is het aantal belangstellenden kleiner; 15 voor locatie Kalverbos, 26 voor locatie Koningsplein en 44 voor locatie Paardenmarkt.

Dit betekent dat de Spoorsingelgarage een groot deel van de belangstellenden kan opvangen. Het college acht de bouw van een nieuwe parkeergarage op een van de andere locaties niet nodig. Voor de Paardenmarkt is wel enige belangstelling, maar er kleven ook nadelen aan deze locatie. Op dit moment zijn nog parkeergarageplaatsen op de Paardenmarkt te koop. En een nieuwe ondergrondse parkeergarage op deze locatie heeft een verkeersaantrekkende werking die niet wenselijk is.

Noot voor de redactie (