Ingezonden persbericht


Hoofddorp, 18 februari 2009

Persbericht

Indicatie uitbreiding voor TachoSil® van Nycomed

De European Medicines Agency (EMEA) heeft goedkeuring verleend aan een indicatie uitbreiding van TachoSil® TachoSil® chirurgische patch ­ de eerste en enige chirurgische patch met een dubbele werking voor zowel hemostase als algemene weefselafdichting.

Nycomed kreeg op 17 februari 2009 van de European Medicines Agency (EMEA) een indicatie uitbreiding voor TachoSil® - de innovatieve chirurgische patch. Tot nu toe was TachoSil® geregistreerd voor de ondersteunende behandeling in chirurgie voor het verbeteren van de hemostase waar standaardtechnieken onvoldoende zijn.
Met de nieuwe, uitgebreide indicatie wordt TachoSil® de eerste en enige chirurgische patch met een tweeledig werkingsmechanisme die geregistreerd is voor hemostase, algemene weefselafdichting en ondersteuning van hechtingen in de vaatchirurgie indien standaard technieken onvoldoende zijn.

TachoSil® is het belangrijkste product in het tissue management portfolio van Nycomed en voorziet in de marktbehoefte aan een effectieve, gebruiksklare chirurgische patch, die is ontwikkeld om chirurgen te helpen bloedingen snel en effectief onder controle te krijgen. Met de nieuwe, uitgebreide indicatie kan Nycomed nu een patch met dubbele werking aanbieden, die is goedgekeurd voor hemostase, algemene weefselafdichting en ondersteuning van hechtingen in de vaatchirurgie.

"Door de uitbreiding van de indicatie voor TachoSil® kunnen chirurgen TachoSil® nu ook inzetten bij patiënten die een longoperatie of een ander type operatie moeten ondergaan waarbij snelle en effectieve weefselafdichting nodig is", aldus Lone Nørgaard Andersson, International Brand Manager bij Nycomed.

Op basis van de resultaten van internationale klinische onderzoeken betreffende long- en cardiovasculaire chirurgie, is de aanvraag voor de uitbreiding van de indicatie in 2008 bij de EMEA ingediend. TachoSil® is momenteel in Europa en Rusland/GOS verkrijgbaar. In de Verenigde Staten zal het product door Baxter International Inc. in de handel worden gebracht, terwijl Nycomed het gaat produceren en verantwoordelijk is voor de registratieaanvraag in de VS.

Nycomed bv Jupiterstraat 250 Telefoon: Internet: 2132 HK Hoofddorp 023 566 78 55 www.nycomed.nl Nederland Telefax: 023 566 88 07 Bladzijde 1 van 2





Informatie over Nycomed
Nycomed is een internationale farmaceutische groep. In Nederland is Nycomed met ongeveer 105 werknemers gevestigd in Hoofddorp. Met een gedifferentieerd portfolio richt zij zich op merkgeneesmiddelen voor de diverse therapeutische gebieden zoals gastro-enterologie, luchtwegaandoeningen, osteoporose, pijnbestrijding, tissue management, cardiologie en slaapstoornissen. Een grote verscheidenheid aan receptvrije middelen completeert de portfolio.

Doordat in-licensing een belangrijke pijler is in de groeistrategie van het bedrijf, staat de R&D afdeling (research & development) open voor samenwerking.

In het bedrijf werken wereldwijd 12.000 mensen en de producten van Nycomed zijn in meer dan 100 landen verkrijgbaar. Nycomed is actief in heel Europa en in snelgroeiende markten als Rusland/GOS en Latijns-Amerika. In de Verenigde Staten en Japan wordt veel samengewerkt met partners en in de belangrijkste Aziatische markten gaat Nycomed zelf haar positie versterken.

Zie voor meer informatie www.nycomed.nl

Voor meer informatie

Voor vragen over TachoSil® en Nycomed:

Karen Verhage, Manager Corporate Communications Telefoon: 023 - 5668755
E-mail: karen.verhage@nycomed.com

Nycomed bv Jupiterstraat 250 Telefoon: Internet: 2132 HK Hoofddorp 023 566 78 55 www.nycomed.nl Nederland Telefax: 023 566 88 07 Bladzijde 2 van 2






---- --