Uitwerpselen boordtoilet gewoon in de afvalcontainer


Foilet is alternatief voor afvaltank of chemisch toilet op de boot

DRUNEN, 20090219 -- Sinds 1 januari 2009 is het voor pleziervaartuigen verboden om de toiletinhoud te lozen op het oppervlaktewater. Om te voldoen aan deze nieuwe regel zijn verschillende oplossingen. Volgens Huug van der Meeren van SaniTronics biedt zijn bedrijf de handigste: het Foilet. "Met het Foilet van SaniTronics is het verzamelen en opruimen een schoon karwei. Geen ingewikkelde technische aanpassingen in de boot, geen chemicaliën en geen gezeul met de klotsende tank van een chemisch toilet. En dat zijn dan nog maar een paar van de voordelen."

"Het ombouwen van een bestaande toiletsituatie in een vaartuig kan nogal wat voeten in aarde hebben", weet Van der Meeren. "Zeker als wordt gekozen voor een afvaltank die in de boot wordt gemonteerd. Bovendien dient deze steeds te worden leeggezogen in de haven. Het chemisch toilet, bekend van caravans, is een oplossing die best een aantal voordelen biedt. Met het reservoir moet echter meestal nogal een fikse loopafstand worden overbrugd tot het punt waar deze geleegd kan worden."

Contactvrij verpakt

"Het Foilet is een reukloos, schoon en praktisch alternatief. Voor dit boordtoilet is geen water of elektra nodig. Het bestaat uit een zelfstandige toiletunit. Het resultaat van elk bezoek wordt automatisch in folie verpakt. Daarna verdwijnt het in een zak. Als deze vol is, kan de zak eenvoudig worden afgesloten en in de afvalcontainer worden gedeponeerd. De afvalzak is even goed hanteerbaar als een vuilniszak. Het systeem werkt slim en hygiënisch, want er is geen enkel contact met het afval. Omdat het Foilet zonder water werkt, is de capaciteit per afvalzak enorm, namelijk ongeveer 120 tot 150 toiletbezoeken."

"Het Foilet is robuust en industrieel uitgevoerd. Dat komt doordat SaniTronics zijn sporen heeft verdiend in de wereld van de openbaar-toiletvoorzieningen. Ook daar is een storingsvrij functioneren zeer belangrijk. Hoewel wij onze ervaringen hebben verwerkt in het Foilet, is er om praktische redenen één groot verschil: het Foilet is gemakkelijk verplaatsbaar. Er zijn twee uitvoeringen naar keuze, waarbij de afvalzak wordt verwijderd via een kantelsysteem of via een speciale lade die in een sta-plateau is verwerkt."

De uitwerpselen worden dus contactvrij verpakt in folie. Hoe verhoudt de verpakkingswijze zich tot het milieu? "Ook daaraan hebben wij bij onze materiaalkeuze natuurlijk gedacht. Het polytheen kan probleemloos worden verbrand bij de afvalverwerking. Bovendien bieden wij ook biologisch afbreekbare folie aan."

HISWA

Wilt u meer weten over het Foilet op uw boot? Kijk dan op www.foilet.nl of bel SaniTronics in Drunen: 0416 - 383 550. SaniTronics is ook aanwezig op de HISWA van 3 t/m 8 maart 2009. Standnummer 03.327.