Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 19 februari 2009
Kenmerk 029

Dit is een gezamenlijk persbericht van Scharlaken Koord, Randstad HR Solutions en de gemeente Amsterdam

`Een Nieuw Perspectief' voor prostituees die uit het vak willen

Op donderdag 19 februari hebben wethouder Marijke Vos (Zorg), Henk van Rhee (Scharlaken Koord) en Marjolein ten Hoonte (Randstad HR Solutions) de aftrap van `Een Nieuw Perspectief' gegeven. Dit is een uniek project dat prostituees die uit het vak willen stappen, begeleiding biedt bij het zoeken naar een andere baan of een opleiding. `Een Nieuw Perspectief' is een samenwerkingsverband tussen Scharlaken Koord (initiatiefnemer), Randstad HR Solutions en de gemeente Amsterdam.

Voor prostituees is het vaak gecompliceerd om uit het vak te stappen en ander werk te vinden. Dat betekent meestal een heel ander leven met een nieuwe sociale structuur. Het Amsterdamse uitstapproject `Een Nieuw Perspectief' begeleidt de prostituees die willen stoppen met hun werk daarom bij het zoeken van ander werk en huisvesting.

Prostituees kunnen zich via Scharlaken Koord of het Prostitutie- en Gezondheidscentrum aanmelden voor het programma. Na een intakegesprek ondersteunt Randstad HR Solutions de deelnemers bij de oriëntatie op andere beroepen, en kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Zij krijgen een vaste loopbaanbegeleider. Daarnaast volgen de deelnemers een intensieve training, waarin ze leren weerbaar te worden, zelfvertrouwen op te bouwen en voor zichzelf op te komen. Om het voor iemand mogelijk te maken daadwerkelijk ander werk te vinden, krijgt ze ook hulp bij praktische problemen, zoals schulden en het zoeken van huisvesting.

Deze publiekprivate samenwerking is uniek omdat het mogelijk maakt gezamenlijk een compleet re-integratiepakket te bieden. Organisaties die zich bezighouden met prostitutiebeleid in andere gemeenten, zoals Deventer, hebben al interesse getoond voor deze methode.

`Een Nieuw Perspectief' wordt gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeente Amsterdam.

Pb-029