Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

VNG Magazine, Postbus 20025, 2500 EA Den Haag.

Tel. 070-3780586, fax 070-7999840, e-mail: redactie@vngmagazine.nl

www.vng.nl

Deze week in VNG Magazine nr. 4/5 vrijdag 20 februari 2009

Special Ruimte en kwaliteit


· De acht gemeenten in de Achterhoek maken van de krimpende bevolkingscijfers een kans. Ze sturen op kwaliteit in plaats van kwantiteit.


· Alphen aan den Rijn kadert met zijn Structuurvisie de ruimte in. De balans tussen landschap en nieuwe ontwikkelingen. De ondernemer moet meedenken.


· Is het gedaan met het verplichte advies van de onafhankelijke welstandscommissie? Gemeenten denken er verschillend over.


· Minister Cramer van VROM wil het Nederlandse landschap verlossen van 'rommel', het cultuurlandschap waar mogelijk behouden, de steden vitaler maken en nieuwe uitleglocaties vermijden. Een interview.


· Rotterdam maakt van het Zwaanshalsgebied in de krachtwijk het Oude Noorden een successtory door goede ondernemers naar binnen te loodsen en zittende ondernemers te steunen.

En verder:


* Voor twee miljard aan projecten eerder uitvoeren

Gemeenten kunnen dit jaar voor ongeveer twee miljard euro aan projecten uitvoeren die gepland staan voor latere jaren. Dat blijkt uit een inventarisatie van de VNG onder ongeveer 150 gemeenten.


* Vakbeweging en gemeenten op één lijn in crisis

Gemeenten eisen in deze crisistijd nadrukkelijk hun rol op in het domein dat van oudsher het terrein is van werkgevers- en werknemersorganisaties: de arbeidsmarkt. FNV-voorzitter Agnes Jongerius en haar collega René Paas van het CNV ondersteunen dat.


* JSF of Saab: meer of minder lawaai

Friese gemeenten in de buurt van vliegbasis Leeuwarden vrezen een toename van vlieglawaai als het kabinet de JSF kiest als opvolger van de F-16. Een sprankje hoop: Tweede Kamerleden hoorden in Zweden dat de Saab goedkoper en stiller is.


* Meer vrouwen, betere besluitvorming

Hoe meer vrouwen in de top van het gemeentelijk apparaat, hoe beter de besluitvorming, hoe groter de acceptatie van beleid, hoe meer herkenning voor inwoners. Voor dr. Mijntje Lückerath van de Erasmus Universiteit Rotterdam maken vrouwen aan de top het verschil.


* Gemeente leert van collegeonderzoek

Gemeenten beschouwen collegeonderzoeken steeds minder als plicht en meer als middel om te leren, zo blijkt uit een onderzoek van de Bestuursacademie Nederland onder circa tweehonderd gemeenten.


* Inzameling kunststof in stroomversnelling

Na het door Nedvang en VNG bereikte akkoord over de vergoedingen is de opstart van de gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen uit huishoudens in een stroomversnelling gekomen. Gemeenten zijn voortvarend aan de slag gegaan, stelt milieuminister Jacqueline Cramer.


* CvA: vrijwillige brandweer niet bij arbeidsvoorwaardenoverleg

Het College voor Arbeidszaken (CvA) blijft bij zijn standpunt om de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) niet toe te laten tot het arbeidsvoorwaardenoverleg sector gemeenten. Het CvA heeft dat de vakvereniging deze week in een brief laten weten.


* VNG Nieuws

* Niet wachten met verbetering raadsvergoeding
* Bijpraten over VROM-regels

* Stage bij gemeente is een goede zaak

Het volgende VNG Magazine nr. 6 verschijnt op 6 maart 2009

(Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)

Met vriendelijke groet,
Mirjam van Hoorn
redactieassistente VNG Magazine
t (070) 37 80 586
VNG Magazine/SDU Uitgevers
Postbus 20025

2500 EA Den Haag
m.v.hoorn@sdu.nl
www.sdu.nl
Prinses Margrietplantsoen 88

2595 BR Den Haag
www.vng.nl