Gemeente Hoogeveen

19-2-2009
Grote projecten lopen goed, maar rol raad moet beter

De Rekenkamercommissie van de gemeente Hoogeveen heeft onderzoek gedaan naar de besluitvorming en bestuurlijke informatievoorziening bij grote projecten.

Het project ontwikkeling brede school Zuid en het centrumplan van het wijkontwikkelingsplan Krakeel zijn uitgebreid onderzocht. Beide projecten kennen volgens de Rekenkamercommissie een goede voortgang of goed resultaat. Verder trekt de commissie de algemene conclusie dat de gemeenteraad een grotere rol moet krijgen tijdens de uitvoeringsfase van een project. De informatievoorziening van college richting raad zou daarbij minder informeel van aard moeten zijn. De gemeentelijke organisatie krijgt een pluim voor de manier waarop het projectmatig werken beheerst en de bedrijfsvoering hierop inricht. Het college en de ambtelijke organisatie verstaan hun vak als het gaat om de uitvoering en oplevering van grote projecten.

Controlerende rol waarmaken
Nadat de raad tot de start van een project heeft besloten is de beleidsvrijheid van het college bijna onbeperkt groot. De controlerende rol van de gemeenteraad zou aan kracht winnen als vaker, en van te voren, wordt vastgelegd op welke momenten de raad door het college wordt geïnformeerd over de voortgang van een project. De raad kan dan namelijk eerder bijsturen indien dat nodig is. Op deze manier wordt het toezicht van de raad op langer lopende projecten beter gewaarborgd. Daardoor maakt het zijn publieke controlerol beter waar.

Aanbevelingen
De Rekenkamercommissie adviseert de raad toezichtsafspraken te maken met het college omtrent de voortgang van een project. Deze afspraken kunnen vervolgens ieder jaar tegen het licht worden gehouden. Ook zou de raad op maat gerichte afspraken met het college kunnen maken over gewenste informatie. Het leveren van maatwerk is hierbij belangrijk vanwege de verschillen tussen projecten. Tijdens het uitvoeringsproces zouden de blokken mening- en besluitvormen in de raadsvergadering beter moeten worden benut voor formele terugkoppeling van het college aan de raad. Tenslotte krijgen raad en college het advies om het besluitvormingsproces zo in te richten dat beter met onverwachte omstandigheden omgegaan kan worden. Die kunnen namelijk bijsturing van een project nodig maken. Bij de twee onderzochte projecten was dat niet nodig, maar hoezeer de maatschappelijke situatie kan veranderen blijkt uit de huidige economische crisis. Stelselmatig -op een vooraf bepaald moment- formeel rapporteren over de voortgang van een project is daarom altijd aan te bevelen.

Het college zal zijn reactie aan de gemeenteraad geven tijdens een nog nader te bepalen raadsavond.