Vrije Universiteit Amsterdam

Stratigrafie en sedimentaire evolutie


* Startdatum: 19-02-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Stratigrafie en sedimentaire evolutie


* Plaats: Aula


* Spreker: W.E. Westerhoff


* Promotor: prof.dr. J.F. Vandenberghe


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

De ondergrond van Nederland is een geologisch archief met informatie over het samenspel tussen fluviatiele en mariene processen, zeespiegel, bodembewegingen en klimaatveranderingen. Voor de ontsluiting van die informatie heeft Wim Westerhoff een nieuwe indeling toegepast op de rivierafzettingen in de ondergrond van Zuid-Nederland.

Dit systeem geeft een verbeterd inzicht in de samenhang tussen de verschillende sedimentpakketten die tussen 2.6 en 1 miljoen jaar geleden zijn afgezet. Het is tevens de basis voor de reconstructie van de rivierontwikkeling in die periode. Rijn, Maas en vanuit België komende rivieren hebben in Zuid-Nederland meer dan 100 m dikke pakketten met grind, zand en klei afgezet. De bijdrage daaraan van de Belgische rivieren speelt al vroeger dan tot nu toe is aangenomen een belangrijke rol.

Door de voortdurende aanvoer van sediment bouwen de rivieren hun deltasystemen in noordwestelijke richting uit. Als gevolg daarvan verschuift de kustlijn in ongeveer 1.5 miljoen jaar van het zuidoosten van Nederland naar het midden van de Noordzee. Bodemdaling en zeespiegelbewegingen bepalen daarbij in belangrijke mate de sedimentatiepatronen. Een relatief klein deel van het door de rivieren meegevoerde sediment blijft in de ondergrond van Nederland achter. De opeenvolging van pakketten riviersediment is daarom fragmentarisch van aard en Westerhoff toont aan dat er veel onzekerheden zijn in de geologische tijdschaal voor de betreffende periode.

De resultaten van Westerhoff's onderzoek worden toegepast in ondergrondmodellen die geschikt zijn als informatiedragers voor verschillende geowetenschappelijke toepassingen. Daarnaast draagt de opgedane kennis bij tot een beter inzicht in rivier- en kustontwikkeling onder veranderende klimatologische omstandigheden.


© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam