Chronische maximumfactuur bereikt niet de juiste doelgroep

19/02/2009 10:05

Onafhankelijke Ziekenfondsen-Mutualités Libres

Uit een onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat de huidige regeling van de "chronische Maximumfactuur (MAF)" niet de juiste doelgroep bereikt. De benadering, waarbij het beschikbare budget verdeeld wordt op basis van remgelden, laat noch toe de chronische zieken met de grootste noden te identificeren noch hen substantieel te helpen.

BRUSSEL 19 FEBRUARI 2009. De Onafhankelijke Ziekenfondsen gingen al in 2008 op zoek naar een oplossing voor de chronisch zieken (1). Het begrip "MAF chronische zieken" werd wel aanvaard, maar het uiteindelijke resultaat is niet meer te vergelijken met het voorstel van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

70% niet chronisch ziek

De Onafhankelijke Ziekenfondsen maakten een vergelijking van de patiëntengroep die recht heeft op het bestaande "forfait chronische zieke" en de patiëntengroep die recht zal hebben op de nieuwe "MAF chronische zieke". Deze laatste groep omvat alle patiënten die 450 euro remgeld betaalden in de voorbije 2 jaar.

Uit dit onderzoek blijkt dat 70% van de personen, die geconfronteerd worden met hoge medische kosten, niet beantwoorden aan de wettelijke criteria voor de erkenning van een forfait chronisch zieken, een forfait gebaseerd op hun afhankelijkheid of hun veelvuldige hospitalisaties (2).

Regeling onvoldoende afgebakend

Een ander gevolg van de huidige regeling is dat het beschikbare budget niet volstaat om een reële ondersteuning voor de chronisch zieken en het bedrag verdeelt over een te groot aantal personen. Ongeveer de helft van de gezinnen, die reeds genieten van de klassieke MAF, zullen bijvoorbeeld een bijkomende terugbetaling ontvangen. De huidige regeling is dus duidelijk onvoldoende afgebakend.

Disease Management

De Onafhankelijke Ziekenfondsen zijn voorstander van de erkenning van een "statuut chronische patiënt", op basis van objectieve medische criteria en niet de remgelden. Dankzij dit statuut zou de patiënt rechten openen op de toekenning van een forfait en op een administratieve vereenvoudiging.

Voor de Onafhankelijke Ziekenfondsen is het duidelijk dat de chronische patiënt globaal benaderd moet worden vanuit een concept, toegespitst op het beheer van de ziekte (Disease Management). Voor elke chronische aandoening zou een zorgtraject moeten uitgewerkt worden met alle noodzakelijke verstrekkingen, zowel geneeskundige verzorging als paramedische verstrekkingen, die niet vermeld staan in de nomenclatuur van de geneeskundige verzorging.

- Het thema Disease Management, chronisch zieken integraal aangepakt, komt uitgebreid aan bod in de nieuwe uitgave van Fax Medica, het informatiemagazine van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, beschikbaar op aanvraag.

Meer info:

www.mloz.be

Pascal Mertens

Directeur generaal

02/778.92.01

Dr. Chris Van Hul

Geneesheer Expert

Tel: 02/778.93.60

chris.vanhul@mloz.be

Informatie voor de pers:

(1) De Onafhankelijke Ziekenfondsen stelden vast dat de klassieke Maximumfactuur (MAF) naast al zijn mérites, één groot nadeel heeft: de patiënt moet eerst betalen en krijgt nadien eventueel terug. Voor chronische zieken kan dit een reden zijn om zorgen te beperken. De Onafhankelijke Ziekenfondsen stelden daarom voor om de toepassing van de MAF, aan te passen voor dergelijke patiënten door hun remgelden rechtstreeks terug te betalen tot een bepaald grensbedrag, dat gekoppeld is aan de reële kost van hun chronische ziekte.

(2) Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die op een bepaald moment van hun leven geconfronteerd werden met hogere ziektekosten tgv bijvoorbeeld een ongeval of een IVF behandeling, maar die verder helemaal niet beantwoorden aan wat wij verstaan onder een "chronisch zieke".

De Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ)

MLOZ verenigt zeven ziekenfondsen: Euromut, Partena Ziekenfonds, Onafhankelijk Ziekenfonds Securex, OZ Onafhankelijk Ziekenfonds, Partenamut Mutualité Libre, Mutualité Professionnelle et Libre de la Région wallonne en Freie Krankenkasse.

Met meer dan 1.940.000 leden zijn de Onafhankelijke Ziekenfondsen de derde grootste verzekeringsinstelling van het land wat betreft het aantal leden in de algemene regeling. In de regeling 'zelfstandigen' zijn ze de tweede grootste.

Alle Onafhankelijke Ziekenfondsen staan garant voor een kwalitatieve dienstverlening binnen het kader van de verplichte én aanvullende verzekering, aangepast aan de hedendaagse eisen en behoeften.

Persverantwoordelijke:

Karima Amrous - Manager Externe Communicatie

Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Sint-Huibrechtstraat 19, 1150 Brussel

E-mail : karima.amrous@mloz.be

Tel : 02/778.94. 33

Gsm : 0474/32 14 46

www.mloz.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel