RealDolmen Q3 Trading Update

19/02/2009 22:48

RealDolmen

RealDolmen, de onafhankelijke "single-source" leverancier van ICT oplossingen en kennisbedrijf kondigt z'n omzet aan voor de periode van negen maanden, eindigend op 31 december 2008 en toont verdere groei in alle segmenten.

Hoofdpunten

* Verdere groei van de omzet in Q3 (+2,1%)

* Integratie van de overname gaat verder in lijn met de verwachtingen, waarvan de synergieën en de baten van een kost optimalisatie programma worden verwacht in het komende boekjaar

* Terugkoop van converteerbare obligaties in oktober en december verbetert de netto schuldpositiee met 10,6 miljoen euro en resulteert in een buitengewone financiële winst van 9,8 miljoen euro

* Sterke kaspositie op het einde van het kwartaal

* Consolidatie van aandelen goedgekeurd: 100 bestaande aandelen worden samengebracht in een gebundeld aandeel

Opmerkingen van Bruno Segers, Chief Executive Officer van RealDolmen:

"We zijn tevreden om de voortdurende vooruitgang te zien in het derde kwartaal, ondanks de moeilijke economische omstandigheden. We zagen een omzetstijging bij elk van de drie divisies en hebben nieuwe klanten weten te overtuigen. De integratie vordert goed en we verwachten dat de synergieën tijdens het volgende boekjaar zichtbaar gaan worden. Onze kaspositie blijft robust en we hebben stappen ondernomen om onze schuldensituatie te verbeteren.

Zoals verwacht, beginnen onze klanten de effecten te voelen van de economische baisse in de tweede jaarhelft en zodoende verwachten we dat de lagere groei die we hebben gezien in het tweede en derde kwartaal zich zal voortzetten. Dit zal leiden tot een zwakker vierde kwartaal in vergelijking tot verleden jaar. We zijn er echter wel van overtuigd dat onze sterke marktpositie, goede spreiding van klanten over een aantal sectoren en een versterkt productaanbod ons toch in staat zal stellen een kleine mate van groei in omzet te realiseren en de REBIT-winstmarges in dit boekjaar eindigend in maart 2009 op gelijk niveau te houden als vorig boekjaar."

Inlichtingen:

RealDolmen Tel: +32 3 290 23 13

Bruno Segers, CEO



Omzet

De omzet in het derde kwartaal is gestegen met 2,1 % in vergelijking met het voorgaande jaar. Deze groei is volledig organisch. Over de periode van de laatste negen maanden is de omzet gestegen met 10,8%, waarvan 7,7% is toegerekend aan organische groei (uitgezonderd de overname vorig jaar van NEC Philips Unified Solutions NV/SA). Na een sterke eerste jaarhelft, zien we in Q3 een beperkte groei bij Professional Services (+1,1%) en goede groei bij Business Solutions (+3,4%) en Infrastructure Products (+3,2%). Dit alles in economisch uitdagende omstandigheden.
Omzet per segment in ¤mio   Q3 2008/09  Pro Forma* 

Q3

2007/08 Variantie in %  YTD 2008/09 Pro Forma* YTD 2007/08  Variantie in %

                        

Infrastructure Products 22,6    21,9    3,2%    64,4    58,4    10,3%

Professional Services   38,0    37,6    1,1%    106,9   100,1   6,9%

Business Solutions  10,1    9,8 3,4%    30,1    23,3    29,0%

Totaal Groep    70,7    69,3    2,1%    201,4   181,8   10,8%


*Pro Forma: som van de bekendgemaakte omzet door Real Software NV en Dolmen NV over de periode 1 april tot en met 31 december 2007

* Infrastructure Products: De omzet is over een periode van negen maanden met 10,3% toegenomen, waarvan 7,7% bestaat uit organische groei hetgeen gedeeltelijk een weerslag is van belangrijke overeenkomsten die in het eerste kwartaal zijn afgesloten. Omzet in het derde kwartaal was 3,2% beter dan vorig jaar en verbetert ook op sequentiële basis (Q2: -1,6%).

* Professional Services: De omzet is over een periode van negen maanden met 6,9% gestegen, waarvan 2,8% bestaat uit organische groei. De invloed van de succesvolle wervingscampagne gericht op schoolverlaters in het tweede kwartaal zal zichtbaar worden na het vierde kwartaal omdat het moeilijker is om junior profielen te plaatsen bij klanten gegeven de huidige economische omstandigheden.

* Business Solutions: De omzet is over een periode van negen maanden met 29% gestegen, met een groei van 3,4% in het derde kwartaal. Deze vertraging in groei is hoofdzakelijk het gevolg van het langer worden van de verkoopstrajecten voor softwareontwikkelingsprojecten.

De volgende contracten en klanten zijn in het derde kwartaal aangetrokken, gespreid over een breed aantal sectoren:

* RealDolmen heeft in deze periode het mandaat gekregen om de gehele back office van Torfs, een grote Belgische modeketen, te automatiseren. Dit wordt bereikt met behulp van Microsoft Dynamics AX, de speciale toevoeging voor de RCM (Retail Chain Manager) en FX (Fashion Extended) voor de detailhandel. Dit automatiseringsproject omvat ook de aankoop, alle logistieke processen, een koppeling met de nieuwe sorteermachine van de keten en een interface naar de cash point software (Torex).

* RealDolmen bouwt de Federal Service Bus (FSB) voor het Fedict, de Federale overheidsdienst Informatie- en Communicatietechnologie, die als administratie van de Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen werkt aan de invulling van de e-governmentstrategie van België. Hiermee legt Fedict de fundamenten voor een Service Oriented Architecture (SOA).

* Isabel, een Europese solution provider inzake e-banking diensten heeft een nieuwe toepassing, Zoomit, ontwikkeld. Deze toepassing laat klanten toe om facturen te bekijken, beheren en betalen via de internet banking toepassing van hun normale bank. Er werd beroep gedaan op RealDolmen om alle nodige hardware te leveren waarop de Zoomit-toepassing draait, alsook het projectmanagement op te nemen om deze omgeving op te zetten. Tenslotte verzorgt RealDolmen ook het volledige beheer, support en monitoring in outsourcing mode van deze omgeving en dit 24/7.

Financiële situatie

In oktober en december kocht het bedrijf 31,5 miljoen euro van de uitstaande converteerbare obligatie terug en betaalde daarvoor 15,7 miljoen euro, waarmee de 75 miljoen euro converteerbare obligatie (met vervaldag in juli 2012) verminderde met 42%. Dit resulteerde in een buitengewone financiële winst van 9,8 miljoen euro, hetgeen zal weergegeven worden in de jaarcijfers. Deze transactie werd hoofdzakelijk contant betaald en de rest werd gefinancierd met een wentelkrediet van 6 miljoen euro (terugbetaalbaar over vier jaar).

Onze kaspositie blijft goed, ook na de contante betaling van 10 miljoen euro voor de eerste terugkoop transactie in oktober 2008 en niettegenstaande de noodzaak om over meer werkingskapitaal te beschikken in deze economisch uitdagende omstandigheden.

Als resultaat van de terugkoop van de converteerbare obligatie verbeterde onze schuldensituatie met 10,6 miljoen euro.

Status van de integratie

De integratie verloopt zoals gepland en ligt op schema. De migratie naar een gemeenschappelijk administratief platform met volledig geïntegreerde operationele activiteiten en de convergentie van interne ICT (software, infrastructuur en communicatie) is volop aan de gang en de voltooiing wordt verwacht in de eerste helft van het volgende boekjaar, samen met de dan geplande synergiën.

Tegelijkertijd werken we aan een plan dat we voor einde van dit boekjaar willen klaarhebben om de interne processen en de kosten verder te optimaliseren. We verwachten dit plan volgend boekjaar uit te voeren, en zo een aantal bijkomende efficientië verbeteringen te realiseren.

Verwachtingen

Zoals verwacht, beginnen onze klanten de effecten te voelen van de economische baisse in de tweede jaarhelft en zodoende verwachten we dat de lagere groei die we hebben gezien in het tweede en derde kwartaal zich zal voortzetten. Dit zal leiden tot een zwakker vierde kwartaal in vergelijking tot verleden jaar. We zijn er echter wel van overtuigd dat onze sterke marktpositie, goede spreiding van klanten over een aantal sectoren en een versterkt productaanbod ons toch in staat zal stellen een kleine mate van groei in omzet te realiseren en de REBIT-winstmarges in dit boekjaar, eindigend op 31 maart 2009, op gelijk niveau te houden van vorig boekjaar.

In termen van activiteit op divisioneel niveau, verwachten we voor het vierde kwartaal dat sommige klanten hun investeringen die wij positioneren binnen Infrastructure Products zullen uitstellen. Dit zal de volumes in vergelijking tot vorig jaar beïnvloeden. Binnen Professional Services zullen we de positieve invloed van de succesvolle wervingscampagne in dit boekjaar zien aan het begin van het volgende boekjaar. Aanvullend stellen we vast dat, hoewel er geen grote moeilijkheden zijn om de meerderheid van onze contracten te verlengen in januari 2009, de onderhandelingen langer duren en dat de druk op de tarieven hoog is, zodat we een lagere omzet verwachten in het vierde kwartaal ten opzichte van vorig jaar. Voor Business Solutions verwachten we eveneens vertraging in besluitsvorming bij onze klanten om te investeren in IT software projecten, wat zal resulteren in lagere omzet in Q4. In het licht van het huidige onder druk staande investeringsklimaat, heeft het management een sterke focus op het opvolgen van potentiële interne overcapaciteit.

Zoals verwacht, worden de synergieën dit jaar opgeheven door de kosten van de integratie. In het vierde kwartaal blijven we focussen op de voltooiing van het integratieproject en de finalisering van het procesoptimalisatieplan. Het integratieproject zal voltooid worden voor medio 2009, maar het optimalisatieproject zal nog lopen tot het einde van het volgende boekjaar. Dit zal de weg voorbereiden voor verbetering van REBIT en marges en de volle impact van de synergieën mogelijk maken in het volgend boekjaar.

Voor de komende twaalf maanden geloven we dat onze beperkte aanwezigheid in de financiële sector en onze sterke aanwezigheid in de publieke sector anticyclisch zal zijn, wat ons zal toelaten extra marktaandeel te verwerven in een vlakke ICT markt.

Door onze sterke kaspositie en onze vooraanstaande positie in de markt is RealDolmen klaar om toekomstige economische uitdagingen tegemoet te zien.

Fair view statement van het management van RealDomen

Wij de ondergetekenden, Ashley Abdo ( Gores Technology Ltd. London, Küssnacht branch), Voorzitter van de Raad van Bestuur, Bruno Segers ( BVBA All Together), Managing Director ( CEO) en Jos Nyns, CFO, verklaren dat deze trading update een eerlijk overzicht geeft van de gebeurtenissen en hun financiële impact in de periode tussen 30 september 2008 en 31 december 2008.

Het dient vermeld dat in januari 2009, Bruno Segers (BVBA All Together), Managing Director (CEO) 1,5 miljoen aandelen kocht ter waarde van ¤240.000, hetgeen zijn totale participatie in RealDolmen, zowel rechtstreeks als via zijn management bedrijf op 2,5 miljoen aandelen brengt.

Financiële kalender

Jaarresultaten 29 Mei 2009