Gemeente Aalten


Nieuwe toeristische bewegwijzering in de gemeente Aalten

De komende maanden wordt er gewerkt aan een nieuw systeem voor toeristische bewegwijzering. Het Recreatieschap Achterhoek en Liemers heeft samen met de gemeenten Aalten, Oude IJsselstreek Bronckhorst, Lochem en Montferland het initiatief genomen om te komen tot uniforme bewegwijzering.
Het nieuwe systeem bestaat uit bruinkleurige strokenborden, waarop de namen van objecten, ondersteund door een pictogram, staan vermeld. Het bedrijf Grontmij/Vandertuuk en Folkersma Verkeerstechniek hebben de opdracht gekregen om het project in goede banen te leiden.

De kosten voor de aanschaf van de borden worden gedragen door de gemeenten, het Recreatieschap, de Provincie Gelderland en de EU. Bij bedrijven en organisaties wordt alleen een jaarlijkse bijdrage voor het onderhoud in rekening gebracht. Deze bedraagt circa 30,-- per bord per jaar. Diverse toeristische bedrijven en organisaties zijn onlangs aangeschreven door het Recreatieschap met de vraag of zij interesse hebben in de nieuwe bebording.

Deze bedrijven en organisaties zijn getoetst aan een zogeheten stroomschema. Hierbij is bijvoorbeeld gekeken naar de categorie waarin zij vallen (horeca, camping, dagrecreatie etc.), of ze binnen of buiten de bebouwde kom liggen, hoeveel kamers ze hebben en hoeveel bezoekers zij trekken.

De consequentie van het nieuwe systeem is dat bestaande bewegwijzeringssystemen in het gebied in de komende maanden worden opgeruimd. Dit betekent dat de blauw/witte bordjes in de voormalige gemeente Aalten en het veelkleurige systeem in Dinxperlo verwijderd worden. Ook de bewegwijzering die door bedrijven is geplaatst zonder toestemming van de gemeente, zal de komende periode in beeld gebracht worden.