Gemeente Laarbeek


Aanleg erfbeplantingen en poelen

LAARBEEK - Sinds enige tijd heeft Pion (Platteland in ontwikkeling) een natuurloket waar bewoners van het buitengebied onder meer terechtkunnen voor informatie over erfbeplantingen en de aanleg van poelen. Pion is gelieerd aan de ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie). Voor de uitvoering van dit project 'Natuurloket' is subsidie beschikbaar gesteld door gemeenten in het recon-structieplan De Peel, ZLTO, de provincie en Pion zelf.

Erfbeplantingen

Naast de bomen langs de wegen van de gemeente, bepaalt ook de beplanting op particulier terrein voor een groot deel het karakter van het landschap in de gemeente Laarbeek. Hier en daar zijn deze erfbeplantingen of landschappelijke beplantingen al aanwezig, maar het aantal erfbeplantingen kan nog worden uitgebreid. Belangstellenden krijgen de kans om in het kader van dit project het erf verder te verfraaien door het aanbrengen van een erfbeplanting en eventueel een paddenpoel. Hoe gaat dat in zijn werk? Na een eerste vrijblijvende afspraak wordt in overleg een beplantingsplan gemaakt en wordt geadviseerd bij het verkrijgen van subsidie. Eventuele grondwerkzaamheden en het aanplanten van het geleverde plantmateriaal kunt u zelf verzorgen maar kunnen ook in samenwerking met een externe partij worden uitgevoerd.

Waarom zou u erfbeplanting aanleggen?

* In plaats van een schutting, gaas of prikkeldraad kan beplanting gebruikt worden om het erf ruimtelijk in te delen. Hierdoor ontstaat een verfraaiing van het erf zodat er een prettige woon- en werkomgeving ontstaat die beschutting geeft en privacy schept.
* Beplanting kan de gebouwen tegen de wind beschermen en zorgt op z'n tijd voor schaduw waardoor het klimaat kan worden beïnvloed.
* Mooie gebouwen kunnen door een erfbeplanting beter tot hun recht komen. De minder mooie gebouwen kunnen worden gecamoufleerd.
* Door een juiste beplantingskeuze kan het erf beter ingepast worden in het karakter van de streek. De beplanting accentueert de plek van het gebouw of de boerderij en vergroot de herkenbaarheid van het erf in het landschap.

* Een erfbeplanting is ecologisch waardevol voor allerlei soorten vogels, vlinders en andere kleine dieren.

Niet alleen agrarische bedrijven bepalen hoe het gebied er uitziet. Ook particuliere woningen met hun schuurtjes en tuinen hebben invloed op de uitstraling van het gebied. Daarom kunnen alle bewoners van het buitengebied deelnemen aan een erfbeplanting, dus ook particulieren.

Enkele belangrijke voorwaarden voor deelname zijn:
* Er geldt een minimale aanplant van 200 stuks bosplantsoen (gemengde bomen en struiken) of tien laanbomen. Indien aan deze eis wordt voldaan kan ook gekozen worden voor een aanvulling met hagen, fruit- of leibomen. Maar u kunt ook een bestaande erfbeplanting aanvullen.

* Er mag uitsluitend inheemse beplanting worden toegepast die landschappelijk waardevol is.

* Deelnemers wonen buiten de bebouwde kom.

Meer informatie via Esther de Roos, projectleider PION telefoon 06 4241 0570 of via e-mail e-deroos@pion-depeel.nl