Onderwijsbond CNV

20 februari 2009

Nieuwe afspraken over sponsoring op scholen

Categorie: Algemeen nieuws, Nieuws CNV Onderwijs, Onderwijs - Basisonderwijs, Onderwijs - Voortgezet onderwijs

`Het convenant is een krachtig middel tot zelfregulering door alle partijen. Het is goed om te zien dat dit convenant zo breed wordt onderschreven. De spelregels in dit convenant geven een duidelijke richtlijn aan alle partijen om tot een juiste keuze te komen als het om sponsoring gaat', aldus staatssecretaris Dijksma van Onderwijs. Zij tekende vanmiddag samen met nog 14 andere partijen waaronder CNV Onderwijs het Convenant Sponsoring. Met dit convenant binden bedrijven en scholen in het primair en voortgezet onderwijs zich aan heldere gedragsregels bij het afsluiten van sponsorcontracten.

Patrick Banis, bestuurder CNV Onderwijs is tevreden met het bereikte resultaat: `Het convenant is een aanscherping op eerder gemaakte afspraken over sponsoring in het onderwijs. Belangrijk is dat de betrokkenheid en de zeggenschap van leraren over een zaak als sponsoring van het onderwijs op hun school, nu stevig zijn geformuleerd. Zij kunnen zich nu via de medezeggenschapsraad duidelijker uitspreken tegen bepaalde excessen op sponsorterrein,' aldus Banis.

De Inspectie van het Onderwijs zal scherp toezien op de naleving van de wetgeving op dit punt. Ook spraken de partijen af dat zij zullen bevorderen dat nieuwe sponsorcontracten een gezonde levensstijl van leerlingen mogelijk en aantrekkelijk moeten maken.

De belangrijkste spelregels voor sponsoring zijn verder dat bedrijven vanuit een maatschappelijke betrokkenheid samenwerken met scholen. Deze samenwerking mag geen nadelige invloed hebben op de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van kinderen. Bovendien mogen de kernactiviteiten van scholen niet afhankelijk worden van sponsoring.

Voor nadere informatie: Kees van Kortenhof, 06 53 20 47 36

Convenant.pdf

---