Waterschap Groot Salland

Renovatie gemaal Tippe bij Meppel

Laatste wijziging: 20 februari 2009

Het waterschapsbestuur heeft in zijn vergadering van 19 februari 2009 besloten een krediet beschikbaar te stellen voor renovatie van het gemaal Spoortippe. Dit gemaal ligt net ten zuiden van Meppel tussen de snelwegen A28/A32 en pompt het overtollige water uit een gebied van ca. 1.880 ha in de Hoogeveensche Vaart

Renovatie noodzaak

Om de betrouwbare werking van het gemaal te garanderen is renovatie noodzaak. Het gemaal dateert uit 1976 en vertoont diverse gebreken: de electrotechnische installatie is sterk verouderd en door slijtage wordt de ontwerpcapaciteit van 150 m3 per uur niet meer gehaald. De vijzelpomp, in het bijzonder de betonnen vijzelgoot en opleider en de aandrijving, zijn toe aan een grondige opknapbeurt. Ook het pompgebouw vraagt om groot onderhoud. Het toerental van de vijzel wijzigt van 2 mogelijkheden: op halve kracht of volle kracht, in een variabel toerental. Dit betekent dat het toerental geleidelijk van 40% tot 100% kan worden opgevoerd. Hierdoor wordt schade aan oevers, door grote schommelingen in het waterpeil, tegengegaan.

Vismigratie

Tegelijk met de aanpassingen verbetert het waterschap de vismigratie. De mogelijkheden voor vissen om vanuit het bemalingsgebied naar de Hoogeveensche Vaart te zwemmen en andersom, worden hierdoor verbeterd. Dit wordt bereikt door de eerste schoep van de vijzelpomp aan te passen waardoor vissen het gemaal veiliger kunnen passeren. Door middel van het invoeren van een inlaatprocedure in het voorjaar kunnen vissen het bemalingsgebied in komen.

Kosten en planning

Voor de totale renovatie verwacht het waterschap een bedrag tot EUR 397.000 nodig te hebben. De planning is erop gericht dat de werkzaamheden in juni 2009 van start gaan en in november 2009 zijn afgerond.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl