Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Suggesties voor bescherming

19 februari 2009
Met ingang van 1 januari 2009 geldt een nieuwe beleidsregel voor de aanwijzing van beschermde monumenten. Deze houdt onder meer in dat de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap niet langer op aanvraag een aanwijzingsprocedure start voor monumenten van voor 1940.

De Minister kan wel ambtshalve een monument van voor 1940 aanwijzen. Dat betekent dat u suggesties kunt doen voor de aanwijzing van objecten als rijksmonument. Een suggestie maakt een kans indien:
* A het monument is opgenomen in een aanwijzingsprogramma (zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie en herstructureringswijken);
* B.1 het monument vanwege zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde kan worden aangemerkt als een nationaal of internationaal erkend monument van de Nederlandse architectuur, stedenbouw, landinrichting, bouwtechniek of ruimtegebonden kunst én

* B.2 vanwege zijn hoge zeldzaamheid een onmiskenbare aanvulling vormt op de lijst van beschermde monumenten.

Bij de beoordeling van een aanwijzing wordt rekening gehouden met de mate waarin het monument een positief behoudsperspectief heeft, zowel technisch als functioneel, als wel met de mate waarin het monument een positieve invloed heeft op de kwaliteit van de ruimtelijke omgeving.

Suggesties kunnen schriftelijk of hier online gedaan worden. Het is van belang dat u zoveel mogelijk gegevens meestuurt. Denk tenminste aan:

* Naam en functie

* Adres: straat, huisnummer, postcode, plaats
* Gemeente

* Bouwdatum

* Korte beschrijving van interieur en exterieur
* Foto' s van interieur en exterieur

* Reden aanvraag

Indien mogelijk ook kadastrale gegevens, liefst met kadastrale kaart, gegevens eigenaar en (bouw)historisch onderzoek.

Een aanvraag wordt als volgt behandeld:

* - De beoordeling maakt duidelijk dat de aanvraag geen kans maakt op basis van de bovengenoemde criteria.

* - Er is nader onderzoek nodig om te kunnen beoordelen of de aanvraag in procedure gebracht kan word op basis van de bovengenoemde criteria .

* - De aanvraag wordt zo spoedig mogelijk in procedure gebracht vanwege de hoge urgentie (bijvoorbeeld sloopplannen). Het object moet voldoen aan een van de bovengenoemde criteria.

Aanvragen worden hier vermeld. Daar is ook te zien wat de stand van zaken is en hoe op de aanvraag is besloten.

: