Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

20 februari 2009

NWO aan Balkenende: investeer 350 miljoen euro in kennis

Duizenden onderzoekers kunnen zo beginnen

Duizenden onderzoekers kunnen zo aan de slag als het kabinet nu eenmalig 350 miljoen euro investeert in kennis. Dat stelt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vandaag in een brief aan minister-president Balkenende. Het gaat hier om onderzoeksvoorstellen die al 'goed tot zeer goed' zijn beoordeeld, maar waarvoor het geld ontbreekt.

Jos Engelen, bestuursvoorzitter van NWO, schrijft aan de minister-president: 'Met deze investering verstevigt u de basis van onze kenniseconomie én creëert u op korte termijn werkgelegenheid voor duizenden mensen. De onderzoekers kunnen zo beginnen. Ze staan bij wijze van spreken bij ons aan de poort en wij moeten ze bij gebrek aan middelen nu 'nee' verkopen.'

NWO zou 350 miljoen euro op zeer korte termijn kunnen investeren. Het geld kan naar panklare voorstellen die al zijn goedgekeurd, maar waarvoor NWO geen geld meer heeft. NWO wil het bedrag besteden aan Veni, Vidi, Vici, aan de Vrije Competitie en aan onderzoeksinfrastructuur. De investeringen bieden ook mogelijkheden voor de met ontslag bedreigde kenniswerkers bij Nederlandse bedrijven.

Ruim vijfhonderd 'goedgekeurde' onderzoekers starten hun onderzoeksproject Met 130 miljoen euro kan NWO eenmalig voorstellen die zijn goedgekeurd in de Vernieuwingsimpuls (Veni, Vidi, Vici), maar waarvoor het geld ontbreekt alsnog laten uitvoeren. Met dit bedrag kunnen 450 innovatieve onderzoekers gemiddeld 4 jaar aan het werk (totaal 1.800 mensjaren). Met 20 miljoen euro kunnen eenmalig alle 'goede tot zeer goede' voorstellen worden gehonoreerd in de zogeheten Vrije Competitie. Met dit geld kunnen 75 onderzoekers 4 jaar aan het werk (totaal 300 mensjaren).

Duizenden kenniswerkers aan de slag met grote kennisinfrastructuur Met 200 miljoen euro kunnen de als 'goed tot zeer goed' beoordeelde voorstellen van de Commissie Nationale Roadmap Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten (Commissie Van Velzen) gerealiseerd worden. De werkgelegenheid die dat met zich meebrengt, ligt naar schatting tussen de 1.000 en 2.000 mensjaren.

De historie heeft bewezen dat investeren in kennis loont in tijden van recessie. Elke euro verdient zichzelf ruimschoots terug. Ondanks de crisistijd hebben onder andere de Verenigde Staten, Zweden en Finland besloten om te investeren in kennis. Zo geeft president Obama eenmalig vijftig procent extra budget aan de National Science Foundation om te investeren in de beste wetenschap.


---