Gemeente 's-Hertogenbosch

20-02-2009
Cultuur op weg naar 2016

Maken, meedoen en erbij horen

Het college heeft haar visie op het cultuurbeleid tot het Jeroen Boschjaar 2016 verwoord. Het pleit voor het versterken van de band met culturele organisaties in de stad die van landelijk belang zijn. Het college wil de sterke kanten van het cultuurklimaat behouden en daar waar mogelijk versterken: belangrijk zijn dan het theaterklimaat en het beeldende kunstklimaat. Daarnaast wordt onder de titel Meedoen en Cultuur in Wijken een programmalijn benoemd, die bedoeld is om mensen die nog weinig deelnemen aan cultuur daarin te stimuleren. Hiertoe wordt onder meer een nieuwe subsidieregeling Cultuurparticipatie geformuleerd en wordt een cultuurintendant benoemd die zich vooral gaat richten op cultuur in de wijken. Het Jeroen Bosch jaar is inspiratiebron voor de ambitie dat de stad er in 2016 in cultureel opzicht uitstekend bij moet liggen. Het traject op weg naar het Jeroen Boschjaar geeft zowel kansen aan topvoorzieningen als voor cultuurparticipatie door brede lagen van de (eigen) bevolking. Het Jeroen Boschtraject kan voor beide een stimulans zijn.

Voorgeschiedenis
In oktober 2008 heeft de gemeenteraad de hoofdlijnen voor het cultuurbeleid vastgesteld. Deze diende als basis om het cultuurbeleid voor de komende periode uit te zetten. Op verzoek van de raad is door een extern bureau (BMC) een systematische analyse gemaakt van de ontwikkelingen sinds de vorige Cultuurvisie (2001). Dat is gebeurd op basis van documentstudie, benchmark en gesprekken met het culturele veld. De conclusies sluiten aan bij die van de hoofdlijnen en komen kort gezegd neer op het volgende. Onze gemeente is in de afgelopen acht jaar veel meer een cultuurstad geworden, die naast het historische spoor ook een sterk eigentijdse lijn heeft ontwikkeld. Een grotere concurrentie van andere steden vraagt wel om het verder aanscherpen van het beleid. Ook het feit dat we voor de landelijke uitstraling sterk afhankelijk zijn van landelijke en provinciale geldstromen is een punt van aandacht.

Behandelingsprocedure
Deze cultuurnota is gemaakt in overleg met een aantal sleutelfiguren uit het culturele veld. Het college vraagt nu aan het brede culturele veld en andere betrokkenen om hun reactie. Aansluitend legt het college een voorstel voor aan de raad (verwachting behandeling in mei 2009).