Provincie Limburg

Persberichten

Stichting Tophandbal Zuid-Limburg kan gaan scoren met businessplan Gezamelijk persbericht van de Provincie Limburg, de Stichting Tophandbal Zuid-Limburg, de gemeenten Sittard-Geleen en Beek en de handbalverenigingen BFC, Sittardia en V&L

Vrijdag 20 februari overhandigden de Provincie Limburg en de gemeenten Sittard-Geleen en Beek het businessplan Tophandbal Zuid-Limburg officieel aan de Stichting Tophandbal Zuid-Limburg en de drie handbalverenigingen BFC uit Beek, Sittardia en V&L uit Sittard-Geleen. Daarmee verschuift de rol van de Provincie en de gemeenten naar het ondersteunen van Tophandbal Zuid-Limburg en neemt de Stichting Tophandbal Zuid-Limburg de ambities formeel over. Verder werd bekend gemaakt dat de heer Ger Wagemans is benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Tophandbal Zuid-Limburg. Odile Wolfs: De heer Wagemans is bekend met, en in, deze regio. Daarnaast voelt hij zich sterk betrokken bij de ambities om jonge talenten aan Limburg te binden. Dat maakt hem de juiste persoon op deze plek.

Op 30 juni 2008 tekenden de drie handbalverenigingen (BFC uit Beek, Sittardia en V&L uit Sittard-Geleen), de gemeenten Sittard-Geleen en Beek en de Provincie Limburg een convenant. Daarin is afgesproken dat de overheden de handbalverenigingen ondersteunen door een businessplan voor Tophandbal Zuid-Limburg te laten uitwerken. Nu het businessplan gereed is, wordt, onder voorbehoud van de reguliere besluitvormingstrajecten, de volgende stap in het besluitvormingsproces omtrent meerjarige participatie van overheden in Tophandbal Zuid-Limburg genomen:

* meerjaren financiële ondersteuning van de Stichting Tophandbal Zuid-Limburg in de periode 2009-2012 onder voorwaarden in een afbouwscenario tot een totaal van maximaal 800.000,--. De kosten worden gedeeld door de provincie ( 400.000,--) en de betrokken gemeenten (Sittard-Geleen 340.000,-- en Beek 60.000,--);
* Na vier jaar wordt de balans opgemaakt. Voor de jaren 5 (2013) en 6 (2014) zeggen de overheden een bijdrage toe van respectievelijk 20 % en 10 %. De omvang wordt mede bepaald door de ontwikkeling van de begroting en de sponsorbijdragen.

Voor de overheden zijn talentontwikkeling en het boeien en binden van jongeren aan deze regio belangrijke uitgangspunten bij de uitvoering van het plan. Daarbij worden verbindingen gelegd met het onderwijs, de breedtesport, regiobranding, het olympisch plan 2018 en de ontwikkeling Sportzone Westelijke Mijnstreek.

In een overleg op woensdag 18 februari met vertegenwoordigers van de verenigingen Sittardia, V&L en BFC, bleek een breed gedragen commitment voor de sporttechnische, organisatorische en financiële uitgangspunten van het businessplan.

De belangrijkste conclusies uit het businessplan zijn:
* De regio Westelijke Mijnstreek heeft een aantal troeven in handen waarmee een unieke kans wordt gecreëerd om van Tophandbal Zuid-Limburg een succes te maken. Met de komst van deze topsportorganisatie wordt de infrastructuur compleet gemaakt (van breedtesport en opleidingen tot talentontwikkeling en topsport).
* De belangrijkste legitimatie om als overheid in Tophandbal Zuid-Limburg te investeren is de bijdrage die verwacht mag worden aan de invulling van de Sportzone en de vormgeving van talentontwikkeling (aantrekken, ontwikkelen en behouden talenten).
* De sportieve ambities van Tophandbal Zuid-Limburg zullen uitstijgen boven het behoren tot de top drie van de Nederlandse competitie.

* Uiteindelijke doel is dat Tophandbal Zuid-Limburg het handbalbolwerk van Nederland gaat vormen. Concreet betekent dit hofleverancier van het nationale team en de Sportzone als thuisbasis voor het Nationale Trainingscentrum. De internationale ambities van Tophandbal Zuid-Limburg als clubteam zullen, gelet op begrotingen van Europese topploegen, in ieder geval de komende jaren vooralsnog bescheiden zijn.

* De uiteindelijke levensvatbaarheid wordt bepaald door de bereidheid van (hoofd-) sponsoren om zich samen met de drie overheden, meerjarig voor substantieel bedragen te verbinden aan Tophandbal Zuid-Limburg.

* De Tophandbalorganisatie gaat intensief samenwerken met onderwijsinstellingen die zich richten op sport. Doel is het gebruik maken van hun accommodaties, de inzet van docenten en studenten voor diverse sporttechnische en organisatorische taken bij Tophandbal Zuid-Limburg en onderwijs op maat voor de spelers.

20-2-2009 15:05