Gemeente Rotterdam

Op 17 februari 2009, om 12.30 uur, daalde een enthousiaste wethouder Jeannette Baljeu in het gezelschap van journalisten en fotografen af in de droge bouwput van de parkeergarage Museumpark. Met het droogpompen van deze bouwkuip is een belangrijke mijlpaal bereikt.

Op dit moment wordt er gewerkt aan de betonnen vloeren, wanden en kolommen van de parkeergarage en de ondergrondse waterberging. Na de tegenslagen die het begin van de bouw kenmerkten, is de bouw van de Museumpark parkeergarage en de ondergrondse waterberging (zoals het project voluit heet) al weer een poos bezig. De wanden van de bouwput zijn vastgezet en daarna is de put twaalf meter diep uitgegraven. In januari 2009 is ten slotte, terwijl er nog water in de bouwput stond, een laag beton van ruim een meter dikte aangebracht. Deze laag zorgt voor de waterdichte afsluiting van de bodem. Nadat het beton voldoende verhard was is het water uit de bouwkuip gepompt.

Het leegpompen was een spannend proces: tijdens het pompen ontstaat de grootste druk op de vloer en de wanden van de bouwkuip. Gedurende het zakken van het water gaven alle metingen aan dat de bouwkuip stevig genoeg is. Daarmee is het licht op groen gezet voor het samenwerkingsverband van Gemeentewerken Rotterdam en Strukton Civiel Projecten om de volgende fase in te gaan.

Eind van de zomer, begin van de herfst is de garage zo ver klaar dat de ondersteuning van dikke stalen buizen bovenin de bouwput en de stangen waarmee de bouwputwanden op zijn plaats gehouden worden, weggehaald kunnen worden. De parkeergarage is dan klaar tot de hoogste parkeervloer. Het afwerken van het beton en het aanbrengen van installaties zoals liften, verlichting, ventilatie en niet te vergeten een parkeergeleidingssysteem, duurt tot de zomer van 2010.

Meer informatie over dit project is te vinden op www.rotterdam.nl/museumparkgarage.

Bron: Gemeentewerken, 20-02-2009