Nieuw-Vlaamse Alliantie


Populisme is Margriet Hermans niet vreemd (20/02/09)

Margriet Hermans vindt dat homos bloed moeten kunnen geven, want nu worden ze geweigerd als mogelijke donor door het Rode Kruis. Nochtans is dit een terechte opmerking van het Rode Kruis. Dit omdat er nog altijd medische bewijzen zijn dat dit een risicogroep is, zonder daarmee iemand persoonlijk te stigmatiseren. Lesbische vrouwen worden trouwens niet uitgesloten als potentiële donor. Het risico op overdracht van HIV in de mannelijke holebi-populatie is significant. Het gaat hier dus niet over systematische discriminatie van de holebi-populatie.

Louis Ide: Ook ik ben ooit geweigerd als donor. Nochtans ben ik geen homo. Maar ik had in zwart Afrika gewerkt, en men ging er per definitie vanuit dat ik ook een risico was. Terecht, zeker conform de internationale medische richtlijnen. Ik moet me daardoor niet gediscrimineerd voelen. Maar na 6 maand ben ik opnieuw een potentiële donor, en een homo niet. En ook dat is, gezien de medische bewijzen, een juiste redenering.

Piet De Bruyn: Ook de holebifederatie heeft begrip voor het standpunt van het Rode Kruis. Het valt immers niet te ontkennen dat er een hoger HIV-risico is bij homos. Cruciaal bij de weigering is de communicatie. En die was in het verleden niet altijd even correct. Zonder stigmatiserend of beschuldigend te zijn, kan je uitleggen waarom momenteel mannelijke homos, reizigers uit Afrika, niet in aanmerking komen om bloed te geven.

Het besluit moge duidelijk zijn: het recht op veilig bloed primeert absoluut op het recht om bloed te mogen geven. Dat Margriet Hermans dit nu lanceert is op zijn minst ongelukkig te noemen. De laatste jaren is er immers opnieuw een stijging van het aantal HIV-gevallen (www.iph.fgov.be/epidemio/aids). N-VA greep deze cijfers reeds eerder aan om bijkomende initiatieven te vragen voor gerichte preventie. Ide: De problematiek is te ernstig om er een spelletje electoraal opbod van te maken.

Auteur:
Louis Ide, Senator N-VA
Piet De Bruyn, Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be