Gamma Holding N.V.

Published: 08:15 20.02.2009 GMT+1 /Source: Gamma Holding NV /AEX: GAMN /ISIN: NL0000355824

Jaarcijfers 2008 Gamma Holding


- Omzet: EUR 744 miljoen (2007: EUR 713 miljoen);
- EBITA exclusief herstructureringskosten: EUR 38,4 miljoen (2007: EUR 60,1 miljoen);
- Netto groepsresultaat exclusief herstructureringskosten en impairments: EUR 14,0 miljoen (2007: EUR 36,0 miljoen);

- Herstructureringskosten: EUR 32,1 miljoen (2007: 4,0 miljoen), waarvan EUR 6,4 miljoen (2007: nihil) bijzondere waardevermindering materiële vaste activa;
- Bijzondere waardevermindering goodwill en geacquireerde immateriële vaste activa EUR 22,6 miljoen (2007: nihil)

- Netto groepsresultaat: EUR -33,2 miljoen (2007: EUR 33,0 miljoen);
- Succesvol jaar voor Exotic Fabrics;
- Herstructureringsmaatregelen leidend tot een jaarlijkse kostenbesparing van EUR 45 miljoen vanaf 2010;

- Aangepaste financieringsovereenkomst tot maart 2010;
- Geen dividenduitkering.

De recessie die in 2008 de wereld trof, had voor Gamma Holding ingrijpende gevolgen, ook voor wat betreft de financiering van de onderneming. De teruglopende vraag van industriële klanten en consumenten raakte de onderneming met name in het laatste kwartaal. In de eerste negen maanden van 2008 had de groep bovendien te maken met valutaschommelingen. Beide ontwikkelingen op de wereldmarkt zorgden er voor dat 2008 voor Gamma Holding een moeilijk jaar was dat - na aftrek van herstructureringskosten en bijzondere waardevermindering van goodwill en geacquireerde immateriële vaste activa - met verlies moest worden afgesloten. Gamma Holding zal als gevolg daarvan over het verslagjaar geen dividend uitkeren.

Kostenmaatregelen en schuldreductie

Om de productiekosten in West-Europa aanzienlijk te verminderen werd in 2008 bij Sleep Care Fabrics de Duitse vestiging in Münchberg gesloten. Inmiddels wordt ook de laatst overgebleven productielocatie in het Belgische Waregem fors verkleind.

Om de financiële positie van Industrial Solutions te versterken zal ook het personeelsbestand binnen deze sector worden teruggebracht. Daarnaast worden zowel productie als assemblage verder geoptimaliseerd en zal de nadruk sterker komen te liggen op marketing & sales en innovatie.

Om de schuld te reduceren onderzoekt Gamma Holding mogelijkheden om bedrijfsonderdelen te verkopen. In dat kader is het verkoopproces van Verseidag Ballistic Protection inmiddels hervat.

Bovengenoemde maatregelen maken deel uit van een groepsprogramma van kostenbesparingen, desinvesteringen en herstructureringen. Uitvoering van de herstructureringen betekent dat in totaal circa 10% van de arbeidsplaatsen (circa 800 medewerkers) binnen de groep zullen vervallen, waarvan 275 medewerkers reeds in het vierde kwartaal van 2008 zijn afgevloeid. Naar verwachting is met deze afvloeiingen eenmalig een bedrag van EUR 34 miljoen aan herstructureringskosten gemoeid, waarvan EUR 23 miljoen reeds in 2008 als kosten is verantwoord. Uiteindelijk moet het programma vanaf 2010 een jaarlijkse besparing van circa EUR 45 miljoen opleveren.

Aangepaste financiering

Het teruglopende resultaat had ook gevolgen voor de financiering van de onderneming. In december 2008 kwam Gamma Holding met het bestaande bankensyndicaat overeen dat per eind 2008 niet aan de bestaande convenanten hoefde te worden voldaan en dat op basis van extra te nemen maatregelen verder over de financiering zou worden gesproken. Met het bankensyndicaat is op 18 februari 2009 overeenstemming bereikt over de aanpassing van de bestaande faciliteiten tot maart 2010, waarmee de totale beschikbare faciliteiten van de onderneming op EUR 390 miljoen (inclusief EUR 36 miljoen cash pool- en garantiefaciliteiten) komen. Voor details van de overeengekomen financiering wordt verwezen naar de bijlage.

Naar het oordeel van het bankensyndicaat dient Gamma Holding ten minste EUR 45 miljoen aan risicodragend vermogen aan te trekken. Gamma Holding onderzoekt daarom verschillende scenario's om het risicodragend vermogen van de groep te versterken dan wel de vermogensverhoudingen te verbeteren. In dat verband onderzoekt Gamma Holding de mogelijkheden van een claimemissie, de uitgifte van een achtergestelde lening en de realisatie van een public-to-private transactie, en voert daarover gesprekken.

Omzet en resultaten

Voor Gamma Holding was 2008 een jaar waarin omzet en resultaat onder druk stonden. In 2008 bedroeg de omzet van de groep EUR 744 miljoen (2007: EUR 713 miljoen). Daarin is per saldo een positief effect van 6% begrepen door acquisities. Valutaontwikkelingen hadden gemiddeld over het jaar een effect van -4%. De omzet nam autonoom met 2% toe.

EBITA van de groep exclusief herstructureringskosten kwam als gevolg van de sterk teruggelopen vraag en de zwakke dollar uit op EUR 38,4 miljoen (2007: EUR 60,1 miljoen). Acquisities hadden per saldo een effect van -2% en valutaontwikkelingen van -6%. EBITA1 nam autonoom met 28% af.

De herstructureringskosten bedroegen in 2008 EUR 32,1 miljoen, waarvan EUR 6,4 miljoen (2007: nihil) bijzondere waardevermindering materiële vaste activa, tegenover EUR 4,0 miljoen in 2007. EBITA1 bedroeg EUR 6,3 miljoen (2007: EUR 56,1 miljoen). Bijzondere waardevermindering van goodwill en geacquireerde immateriële vaste activa bedroeg EUR 22,6 miljoen (2007: nihil) en had betrekking op Belting en Sleep Care Fabrics. In het vierde kwartaal 2008 heeft conform de IFRS-regels de jaarlijkse vergelijking van de boekwaarde met de hoogste van de bedrijfswaarde en de netto verkoopwaarde plaatsgevonden. Door de veranderde marktomstandigheden resulteerde dit in deze bijzondere waardevermindering (non-cash).

Het saldo financiële baten en lasten verslechterde van EUR -10,6 miljoen in 2007 tot EUR -17,2 miljoen in 2008. Dit was voornamelijk het gevolg van een toename van de schuld. De belastingdruk kwam uit op 1,9% (2007: 31,5%). Hierbij moet worden opgemerkt dat het groepsresultaat vóór belastingen in 2008 negatief was.

Het netto groepsresultaat kwam uit op EUR -33,2 miljoen (2007: EUR 33,0 miljoen). Het netto groepsresultaat exclusief herstructureringskosten en bijzondere waardevermindering van goodwill en geacquireerde immateriële vaste activa bedroeg EUR 14,0 miljoen (2007: EUR 36,0 miljoen).

Het resultaat per aandeel bedroeg EUR -4,61 (2007: ¤ 4,39).

Industrial Solutions

In de eerste negen maanden van 2008 groeide de autonome omzet van Industrial Solutions. De sector kreeg echter als gevolg van de kredietcrisis en de daarop volgende economische recessie met name vanaf het vierde kwartaal te maken met een ongekende vraaguitval. Bovendien ondervonden de business units Belting en Filtration hinder van de koers van de dollar die gedurende een deel van 2008 zeer laag stond.

De omzet van Industrial Solutions steeg met 6% en kwam uit op EUR 448 (2007 EUR 424 miljoen). Daarin is een effect van 11% begrepen door acquisities en van -4% door valutaontwikkelingen. De omzet nam autonoom met 1% af.

EBITA exclusief herstructureringskosten kwam uit op EUR 15,8 miljoen (2007: EUR 31,6 miljoen). Acquisities hadden een effect van -4% en valutaontwikkelingen van -11%. EBITA1 nam autonoom met 35% af.

De herstructureringskosten bedroegen in het verslagjaar EUR 4,1 miljoen tegenover EUR 2,9 miljoen in 2007. Deze hadden betrekking op alle business units. EBITA1 bedroeg EUR 11,7 miljoen (2007: EUR 28,7 miljoen).

Groei
In het kader van de build & buy strategie kocht Belting begin 2008 het Deense uni-chains(TM) A/S, een modulaire bandenproducent voor onder meer de automobiel-, voedings-, papier- en grafische industrie, en nam Filtration de Canadese distributeur Crosible Filtration Ltd. over. Om klanten beter en sneller te kunnen bedienen, werden bovendien de marketing- en verkooporganisaties binnen de diverse business units gestructureerd en uitgebreid. Zo vond bij Belting onder meer uitbreiding in het Verre Oosten plaats en werd bij Filtration het integratieproces van de diverse onderdelen onder de gemeenschappelijke nieuwe naam Clear Edge Filtration afgerond.

Op het gebied van productinnovatie ontwikkelde Belting ultrasync banden, speciaal bedoeld voor industriële toepassingen waarbij een precieze aandrijving en synchroon transport belangrijk zijn. Ook bracht de business unit met succes duurzame en hygiënische modulaire banden voor het verwerken van gevogelte op de markt. Filtration ontwikkelde speciaal voor de Aziatische markt compacte filtertoepassingen voor lasersnijmachines. Coating & Composites stond gedurende het verslagjaar weer garant voor gecoat doek voor tal van innovatieve overkappingen, waaronder die voor de nieuwe stadions in Indonesië (Jakarta), Chili (Coquimbo) en Zuid-Afrika (Johannesburg) en voor de Spaanse luchthaven Alicante.

Operational excellence
Op het gebied van operational excellence is bij Belting goede voortgang geboekt met de integratie van de geacquireerde Deense modulaire bandenproducent uni-chains(TM). Dit onderdeel opereert inmiddels onder de nieuwe bedrijfsnaam Ammeraal Beltech Modular. De business unit startte bovendien met het overbrengen van een deel van de modulaire bandenproductie vanuit Denemarken naar de Verenigde Staten, waar reeds productiefaciliteiten waren. Dit moet Belting minder afhankelijk van de dollarkoers maken. Om de kosten verder terug te dringen optimaliseerde Filtration in Europa en de Verenigde Staten de productie.

Lifestyle Fabrics

De omzet van de sector Lifestyle Fabrics steeg met 3% van EUR 289 miljoen in 2007 naar EUR 296 miljoen in 2008. Valutaontwikkelingen hadden een effect van -4%. De omzet nam autonoom met 7% toe.

De omzet van Exotic Fabrics steeg dankzij de twee jaar geleden met succes in gang gezette gedifferentieerde merkenstrategie. Daarvan profiteerde met name het in het duurdere marktsegment opererende Vlisco, maar ook de merken GTP en Uniwax presteerden goed. Daarnaast was de recessie niet voelbaar in de Afrikaanse landen waar deze business unit haar producten afzet.

Bij Sleep Care Fabrics liepen de verkoopcijfers terug als gevolg van de inzakkende huizenmarkt in de Verenigde Staten en, meer recent, ook in Europa. Bovendien zorgde de trend richting gebreide matrasstoffen voor overcapaciteit op het gebied van geweven stoffen en kwamen marges onder druk te staan. De dalende omzet bij Sleep Care Fabrics maakte ingrijpende maatregelen noodzakelijk.

EBITA exclusief herstructureringskosten kwam uit op EUR 22,6 miljoen (2007: EUR 28,5 miljoen). Valutaontwikkelingen hadden geen effect. EBITA1 nam autonoom met 21% af.

De herstructureringskosten binnen deze sector bedroegen EUR 28,0 miljoen tegenover EUR 1,1 miljoen in 2007. EBITA1 kwam uit op EUR -5,4 miljoen (2007: EUR 27,4 miljoen).

Groei
Binnen de sector Lifestyle Fabrics wist Sleep Care Fabrics ondanks de uiterst moeilijke marktomstandigheden haar beleid voort te zetten om ongeveer een kwart van de omzet uit nieuwe producten te genereren. Met succes wist de business unit dan ook weer innovatieve stoffen te introduceren, zoals BugShield(TM), een wasbare, milieu- en huidvriendelijke matrasstof tegen bedluis, en FireFly(TM), een matrasstof die in het donker licht geeft.

Om de toppositie te versterken gaf Exotic Fabrics gedurende 2008 verder invulling aan de gedifferentieerde merkenstrategie. De business unit transformeert daarbij van een stoffenproducent naar een kwalitatief hoogwaardig etnisch modebedrijf voor de West-Afrikaanse markt. Na de succesvolle introductie van flagship stores van het topmerk Vlisco in Benin en Togo wordt verder gezocht naar geschikte winkellocaties in andere Afrikaanse landen. Ook de lancering van collecties wierp vruchten af. Het merk Uniwax verdubbelde in het verslagjaar het aantal nieuwe dessins. Het op een jonger en eigentijdser publiek gerichte merk Woodin introduceerde in 2008 de eerste grote, eigen najaarscollectie.

Operational excellence
Binnen Lifestyle Fabrics vond bij Sleep Care Fabrics de grootste ingreep plaats om de kosten te reduceren, te weten de sluiting van zowel de vestiging in het Duitse Münchberg als de start van het sluiten van de fabriek in het Belgische Waregem. De productie van matrasstoffen wordt inmiddels verplaatst naar de reeds bestaande vestiging in Turkije.

Discontinued operations

Om meer focus en schaalgrootte in haar portfolio aan te brengen, kondigde Gamma Holding in april 2008 aan Verseidag Ballistic Protection, onderdeel van Coating & Composites, en de business unit Sailcloth te willen vervreemden. Gelet op de economische situatie is in oktober 2008 besloten deze verkoopprocessen op te schorten. Inmiddels is het verkoopproces van Verseidag Ballistic Protection hervat.

Investeringen en financieringen

De netto kasstroom uit operationele activiteiten kwam uit op EUR 37,3 miljoen (2007: EUR 20,4 miljoen).

De investeringen in materiële vaste activa bedroegen EUR 24,7 miljoen (2007: EUR 33,5 miljoen). Hiertegenover stonden desinvesteringen van EUR 6,0 miljoen (2007: EUR 8,4 miljoen) Dit betrof met name verkoop van onroerend goed. De netto investeringen bedroegen EUR 18,7 miljoen (2007: EUR 25,1 miljoen) en lagen daarmee 42% onder de afschrijvingen. In 2008 bedroegen de afschrijvingen EUR 32,4 miljoen (2007: EUR 29,2 miljoen).

De investeringen in dochterondernemingen waren EUR 67,2 miljoen in 2008, tegenover EUR 1,3 miljoen in 2007. Dit betrof de acquisitie van het Deense uni-chains(TM) A/S, producent van modulaire banden, en het Canadese filterdistributiebedrijf Crosible Filtration Ltd.

Het netto werkkapitaal steeg in het verslagjaar van EUR 204,8 miljoen in 2007 naar EUR 207,3 miljoen in 2008, mede als gevolg van de acquisitie van uni-chains(TM). Als percentage van de omzet daalde het netto werkkapitaal van 28,7% in 2007 tot 27,9% in 2008. Door valutaontwikkelingen daalde het netto werkkapitaal met EUR 4,5 miljoen en nam met EUR 15,9 miljoen toe door acquisities. De autonome daling van het netto werkkapitaal bedroeg EUR 8,9 miljoen.

Het saldo van de rentedragende schulden steeg naar EUR 285,5 miljoen (2007: EUR 207,6 miljoen). Hierin is een valuta-effect opgenomen van EUR -3,6 miljoen.

Het totaal vermogen bedroeg EUR 142,0 miljoen (2007: EUR 201,2 miljoen). Ultimo 2008 was het totaal vermogen als percentage van het balanstotaal 21,0% (ultimo 2007: 31,8%).

Medewerkers

In 2008 nam het totaal aantal medewerkers per saldo met 5% toe van 6.704 eind 2007 tot 7.008 eind 2008.

Binnen Industrial Solutions kwam het aantal medewerkers eind 2008 uit op 3.714 (2007: 3.406). Acquisities zorgden voor een toename van 379 medewerkers en efficiencymaatregelen voor een afname van 71 medewerkers.

Binnen de sector Lifestyle Fabrics bedroeg eind 2008 het aantal medewerkers 3.294 (2007: 3.298). Als gevolg van het sluiten van de Duitse vestiging, het uitbouwen de Turkse vestiging en efficiencymaatregelen daalde bij Sleep Care Fabrics het aantal medewerkers per saldo met 197. Bij Exotic Fabrics steeg het aantal medewerkers met 193 door de sterk toegenomen vraag naar alle merken.

Vooruitzichten

Gezien de huidige economische neergang in veel markten waarin Gamma Holding actief is, zullen de marktomstandigheden in 2009 uitzonderlijk moeilijk blijven. Met de uitvoering van het groepsprogramma van kostenbesparingen, desinvesteringen en herstructureringen verwacht Gamma Holding de huidige recessie het hoofd te kunnen bieden.

Raad van Bestuur Gamma Holding N.V.
Helmond, 20 februari 2009

Dit persbericht is gebaseerd op de door de Raad van Bestuur opgemaakte jaarrekening. De opgemaakte jaarrekening zal ter vaststelling worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 23 april 2009.

Bijlagen

Voorwaarden aangepaste financieringsovereenkomst
Geconsolideerde balans
Geconsolideerde winst- en verliesrekening
Geconsolideerd mutatieoverzicht van het vermogen
Geconsolideerd kasstroomoverzicht
Segmentinformatie

Profiel
Gamma Holding ontwikkelt, produceert en verkoopt wereldwijd hoogwaardige, innovatieve, industriële en consumentgerelateerde textielproducten. Met deze producten behoort het bedrijf in geselecteerde nichemarkten tot de wereldtop. In 42 landen zijn circa 7.000 medewerkers actief. Het hoofdkantoor is gevestigd in Helmond (Nederland). De aandelen zijn genoteerd aan Euronext Amsterdam.

Gamma Holding bestaat uit twee sectoren. Industrial Solutions levert proceskritische componenten aan industriële klanten die actief zijn in deels elkaar overlappende markten. De sector bestaat uit de drie business units Belting, Filtration en Coating & Composites en omvat proces- en transportbanden, filterproducten en gecoat doek voor tenten, overkappingen en mediatechniek. Lifestyle Fabrics ontwikkelt consumentgerelateerde textielproducten die het leven veraangenamen. De sector bestaat uit de twee business units Sleep Care Fabrics en Exotic Fabrics en omvat zowel matrasstoffen als etnische stoffen voor de West-Afrikaanse markt.

Gamma Holding wil meer focus en schaalgrootte aanbrengen in haar portfolio van bedrijfsonderdelen. In dat kader zullen de activiteiten van Verseidag Ballistic Protection, onderdeel van de business unit Coating & Composites, en de zeildoekactiviteiten van de business unit Sailcloth worden verkocht.

Kijk voor meer informatie op www.gammaholding.nl.

Voor een volledige wereegave van het persbericht, inclusief tabellen, zie de link naar het pdf-document.

Groepsresultaat vóór winstbelasting, rente en afschrijvingen/bijzondere waardevermindering goodwill en geacquireerde immateriële vaste activa.