Politie Limburg-Zuid

Politie, OM en verzekeraars gaan informatie uitwisselen om 'brandfraude' tegen te gaan.

Het Verbond van Verzekeraars gaat samen met de beide Limburgse politiekorpsen, met instemming van het Openbaar Ministerie in Maastricht en Roermond, de strijd tegen verzekeringsfraude bij brand intensiveren. De overeenkomst maakt het mogelijk om informatie uit te wisselen indien er een vermoeden van oplichting bestaat. Het gaat om een proef van twee jaar. De samenwerking is op 2 februari 2009 van start gegaan en is vastgelegd in een convenant.

Het convenant is onderdeel van het Actieplan Veilig Ondernemen van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC). De overeenkomst vormt de basis voor een krachtige impuls aan de publiekprivate bestrijding van de financieel-economische criminaliteit in ons land. Om de samenwerking straks zo slagvaardig mogelijk te laten zijn, wordt eerst in Limburg kleinschalig ervaring opgedaan met het in de praktijk delen van informatie, voordat alle andere politiekorpsen en parketten in Nederland daartoe overgaan.

De proef is mogelijk dankzij de nieuwe Wet op de Politiegegevens (art.20), die vorig jaar in werking is getreden. De wet verruimt de mogelijkheden voor de politie om informatie te delen met derden aanzienlijk, terwijl de bescherming van persoonsgegevens daarbij blijft gewaarborgd. Voordat gevoelige informatie wordt uitgewisseld, moeten de convenantpartners namelijk het College Bescherming Persoonsgegevens daarover informeren. Bij de uitwisseling van gegevens gaat het onder meer om de bevindingen rond bijvoorbeeld de oorzaak van een brand van de technische recherche, de brandweer, het Nederlands Forensisch instituut en de schade experts die verzekeraars inschakelen.

Door hun preventie-, opsporings- en vervolgingsbeleid nadrukkelijker op elkaar af te stemmen willen verzekeraars, politie en justitie paal en perk stellen aan deze vorm van financieel-economische criminaliteit. Behalve dat het opzettelijk in brand steken van eigen voertuigen, woningen en bedrijfspanden groot gevaar oplevert voor mens en goed, zijn er ook hoge maatschappelijke kosten mee gemoeid. Het gaat om honderden miljoenen euro's per jaar.


Noot voor de redactie,