Gemeente Sittard-Geleen


023_2009

PERSBERICHT

Bushaltes beter toegankelijk

Sittard-Geleen, 20 februari 2009 - De gemeente Sittard-Geleen wil in 2009 de helft van alle bushaltes aanpassen. Wethouder Ruud Guyt (verkeer): 'Wij willen het gebruik van het openbaar vervoer bevorderen. De bussen worden zo voor iedereen gemakkelijker toegankelijk. In het bijzonder voor mensen die meedoen aan de proef gratis openbaar vervoer voor WMO-ers*'.

Bijna 80 busperrons worden verhoogd zodat ook minder validen gemakkelijk de lagevloerbussen, waarmee Veolia rijdt, in- en uit kunnen. Daarnaast zijn aanpassingen voorzien in de belangrijke looproutes naar de haltes.

Binnenkort start de aannemer met de uitvoering. Planning is de haltes vóór de bouwvakvakantie van 2009 gereed te hebben

In 2010 treedt de Wet gelijke behandeling van chronisch zieken en gehandicapten in werking. Op Rijksniveau is daarom afgesproken dat wegbeheerders het openbaar vervoer beter toegankelijk moeten maken. In Limburg is de provincie daar verantwoordelijk voor. De gemeenten in de Westelijke Mijnstreek hebben, in overleg met de belangenorganisaties voor chronisch zieken en gehandicapten en Omnibuzz, een selectie gemaakt van ongeveer 50% van de haltes binnen de regio die uiterlijk eind 2010 beter toegankelijk moeten zijn.

Bij het bepalen van die selectie is uitgegaan van de volgende criteria :


* Belangrijke knooppunten en verbindingen met ander openbaar vervoer, stations en busstations worden altijd aangepast.


* Haltes bij ziekenhuizen, gemeentehuizen en belangrijke winkelcentra worden aangepast


* Haltes bij bioscopen, schouwburgen en andere attractiepunten moeten indien de attractiepunten toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers e.d. worden aangepast


* Haltes bij instellingen zoals bejaardencentra en verzorgingstehuizen worden, afhankelijk van het gebruik, ook aangepast.


* In de kleine kernen binnen Sittard-Geleen wordt altijd één halte aangepast. Gekeken wordt naar de haltes die in de kern liggen en naar haltes met een grote concentratie Omnibuzz gebruikers in de nabije omgeving.


* Haltes waar de grootste concentratie Omnibuzz gebruikers zijn en waar de afstand naar de halte is
Voordat wordt gestart met de uitvoering, zullen de stadsdeelcoördinatoren of de wijkplatforms in contact treden met de bewoners voor wiens deur een halte ligt die aangepast zal worden en waar mogelijk een knelpunt bestaat. Daarnaast zal vlak voor de start van de uitvoering (verwachting begin maart) via de media de lijst van aan te passen haltes worden gepubliceerd incl. de daarbij horende planning.

(* Wet Maatschappelijke Ondersteuning)


---