Protestantse Kerk in Nederland


Eredienstvaardig-lezing

vr 20 februari 2009
Hier kiert het licht - over de helende kracht van de liturgie - dit is het thema van de Eredienstvaardig-lezing 2009 die op vrijdag 20 februari gehouden wordt in de Thomaskerk in Amsterdam.

De lezing wordt verzorgd door Jean-Jacques Suurmond, predikant, psychotherapeut en columnist. Enig tegenspel kan verwacht worden van de coreferenten Andries Govaart, liturgist en publicist en Herman Noordegraaf, bijzonder hoogleraar diaconaat aan de Protestantse Theologische Universiteit, vestiging Leiden. Een muzikaal intermezzo wordt verzorgd door Wouter Bakker, musicus en theoloog te Ede. De dagvoorzitter is Anje de Heer.

Liturgie wordt gezien als een spel van de verbeelding. Ze geeft vorm aan dat wat mensen voor ogen hebben als ze denken aan de zin van hun bestaan, aan datgene waarop zij hopen, waarvan zij dromen. Maar de liturgie is meer dan dat. Ze haalt al die beelden ook weer onderuit. Van het sterven in de doop tot het breken van het paasbrood kraakt de liturgie de wensen, gedachten en gevoelens waarin wij vaak gevangen zitten. Door de kieren heen kan dan schijnen wat bidden en denken overstijgt: helend licht.

Deze lezing wordt georganiseerd door het bestuur en de redactie van Eredienstvaardig, tijdschrift voor liturgie en kerkmuziek. De kosten bedragen ª 15,- per persoon, inclusief koffie of thee, te voldoen bij binnenkomst in de kerk. Plaats van handeling is de Thomaskerk, Prinses Irenestraat 36, Amsterdam (nabij Beethovenstraat en WTC). De kerk is open vanaf 13.30 uur, het programma is gepland van 14.00 tot 17.00 uur.

Informatie: Hans van Kampen, Kettingweg 1 apt. 6, 3743 HN Baarn, tel. 035-5412639; redactie@eredienstvaardig.nl en op www.eredienstvaardig.nl.