Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Kilometerprijs: de voorwaarden van de ANWB

Den Haag, 20 februari 2009

De ANWB ondersteunt het principe van eerlijk betalen naar gebruik van de auto, waarbij de motorrijtuigenbelasting en BPM worden afgeschaft. Alleen de invoering en de wetgeving moeten wel aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn door de leden bepaald, aan de hand van representatief onderzoek. De voorwaarden en de beoordeling daarvan door de bond zijn te lezen op anwb.nl.

De ANWB-leden willen een eerlijker manier van betalen: liever betalen voor het gebruik van de auto dan voor het bezit. Ofwel: betalen per kilometer vinden de leden rechtvaardiger. De ANWB maakt zich daar dan ook sterk voor richting de overheid. De bond heeft in januari de minister van Verkeer en Waterstaat hierover een brief gestuurd.

De wensen en eisen van de leden zijn vertaald in elf voorwaarden. De kilometerbeprijzing moet aan deze criteria voldoen, wil de ANWB dit nieuwe systeem ondersteunen. Dat wordt permanent getoetst in het hele proces, van de wet tot de uitvoering. En de ANWB blijft ook de mening van de leden peilen en past de voorwaarden daar op aan.

De elf voorwaarden waaraan het systeem van kilometerbeprijzing moet voldoen zijn:


1. Eerlijk betalen


2. Niet duurder


3. Vaste autobelastingen afschaffen


4. Privacy gegarandeerd


5. Betalen aan onafhankelijke partij


6. Invloed op prijzen en besteding


7. Helder systeem kilometerprijs


8. Duidelijke besteding opbrengsten


9. Fraudebestendig


10. Systeemkosten laag houden


11. Betere alternatieven

Persdienst ANWB

088-269 6239 (Annelies Tichelaar)
088-269 6288 (Markus van Tol)
088-269 6254 (Ad Vonk)
088-269 7803 (fax)
Persdienst ANWB