Gemeente Lansingerland

Persbericht

18 februari 2009

Lansingerland sluit vrijwilligersverzekering af

De gemeente heeft onlangs een vrijwilligersverzekering afgesloten voor mensen die voor of binnen een organisatie vrijwilligerswerk verrichten. Hiermee wil het gemeentebestuur het belang van vrijwilligerswerk voor de samenleving benadrukken en het werk van de vrijwilliger ook aantrekkelijker maken.

Vrijwilligerswerk is onmisbaar! Zonder de inzet van vrijwilligers zouden veel activiteiten niet georganiseerd kunnen worden. Vrijwilligerswerk is van maatschappelijk belang. Daarom ziet de gemeente het als haar taak om voor vrijwilligers een vrijwilligersverzekering af te sluiten. Hiermee wil de gemeente de risico's bij het vrijwilligerswerk zoveel mogelijk beperken. Het kan niet zo zijn dat een vrijwilliger bij zijn of haar activiteiten ten dienste van de samenleving, met lege handen staat in geval van schade of een ongeval.

De vrijwilligersverzekering is bedoeld voor vrijwilligers die binnen of voor een organisatie onbetaalde werkzaamheden met een maatschappelijk belang verrichten. Bijvoorbeeld voor of binnen een vereniging, instelling, kerk, dorpshuizen of dorpsraden. Dit kunnen regelmatig terugkerende activiteiten zijn maar ook eenmalige werkzaamheden. De leeftijd van de vrijwilliger en het aantal uren dat iemand vrijwilligerswerk verricht, zijn niet van belang. Het enige criterium is dat de vrijwilliger binnen of voor een organisatie actief is.

De verzekering bestaat uit een ongevallen- en een persoonlijke eigendommenverzekering, een rechtsbijstandsverzekering plus een aantal aansprakelijkheidsverzekeringen.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Monique Hoogduin van de afdeling communicatie, gemeente Lansingerland, 06-22908906.