SOCOFE draagt de meerderheid van haar aandelen in BeTV over aan TECTEO/VOO

20/02/2009 11:00

MMA SCS

Met de Algemene Vergadering van 19 februari 2009 heeft de Waalse holding SOCOFE de transactie afgerond waarbij het merendeel van de aandelen die zij rechtstreeks of onrechtstreeks bezit in BeTV wordt overgedragen aan TECTEO/VOO.

Een transactie die kadert in de verkoop door DEFICOM van haar eigen aandelen in BeTV aan TECTEO/VOO. De Waalse financiële holding behoudt een rechtstreekse minderheidsparticipatie van 3,1%, die dan in tweede instantie kan worden verworven door TECTEO/VOO.

TECTEO/VOO versterkt op die manier haar controlepositie van BeTV met ruime meerderheid (96,9%). Het bedrijf zal de knowhow op het vlak van digitale televisie en de verkoop van pakketten met televisieprogramma's beheren. SOCOFE meent hiermee vijf jaar samenwerking rond een dossier van strategisch belang voor de Waalse gemeentelijke partners tot een succesvol einde te hebben gebracht.

Ter opfrissing: op vraag van de Waalse en Brusselse intercommunales voor kabeldistributie stapte SOCOFE eind 2003 in hun constructie die was opgezet om CANAL+ België en de bijbehorende expertise over te nemen. Doel van deze operatie was om de distributie van multimediadiensten via de kabel voor te bereiden, een belangrijke stap voor de Waalse en Brusselse intercommunales naar de lancering van een 'Triple Play'-aanbod. Het gezamenlijke aanbod van televisie, breedbandinternet en telefonie was en blijft namelijk onontbeerlijk in deze snel evoluerende markten, waarin nieuwe concurrentie zich aanbiedt.

De holding, die de belangen van de gemeenten vertegenwoordigt, heeft zo de herstructurering van de publieke pool van de kabeldistributie mee in goede banen geleid. Geleidelijk aan zijn de Franstalige intercommunales voor kabeldistributie zich gaan concentreren in VOO, het economisch samenwerkingsverband dat TECTEO en BRUTELE verenigt. Tezelfdertijd heeft BeTV zich na een moeilijke periode herpakt. Met de overdracht van de aandelen heeft SOCOFE nu haar missie gedurende de voorbije vijf jaar volbracht: de creatie van een unieke triple-play-aanbieder in Wallonië en Brussel uit de publieke pool van de intercommunales voor kabeldistributie. Het is dan ook met een gevoel van voldaanheid dat de Waalse holding haar belangen overdraagt aan TECTEO/VOO.

Deze transactie zorgt voor een kleine herstructurering van het aandeelhouderschap van SOCOFE. TECTEO heeft de aandelen in ACM en BeTV onder andere verworven via de ruil met aandelen van SOCOFE. SRIW, ETHIAS en DEXIA zien hun participatie in SOCOFE daardoor licht stijgen. De verwerving door TECTEO van de aandelen van SOCOFE in BeTV werd op dezelfde manier gefinancierd. Na de transactie bezit SOCOFE dus 2,13% van het eigen kapitaal.

---

SOCOFE_www.socofe.be__SOCOFE is een financiële holding met een regionaal karakter, die tussenbeide komt voor zijn aandeelhouders in economische en financiële dossiers van gemeenschappelijk en strategisch belang. Aanvankelijk richtte SOCOFE zich tot de energiesector, maar het heeft zijn activiteiten uitgebreid naar domeinen waar de gemeenten belangen te verdedigen hebben: water, milieu en kabeldistributie.

Door de gemeenten te verenigen biedt SOCOFE hen een hefboom om te wegen op dossiers die hen aanbelangen. SOCOFE participeert rechtstreeks of onrechtstreeks in het aandeelhouderschap van ondernemingen zoals SPE, ELIA, DISTRIGAZ, FLUXYS, ECOTECH FINANCE (een dochteronderneming van de Société Régionale d'Investissement de Wallonie (SRIW) die zich specialiseert in milieuzaken), SPGE (openbare maatschappij voor waterbeheer) en ondernemingen die zich specialiseren in hernieuwbare energie. In het aandeelhouderschap van SOCOFE zetelen naast de gemeenten ook financiële aandeelhouders zoals SRIW, ETHIAS, DEXIA of de Groep ARCO, via AUXIPAR.

CONTACTPERSOON: Claude Grégoire, Gedelegeerd bestuurder, 0475/45 80 92.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel