Nederlandse Taalunie

Waar komt die stem toch vandaan?

Den Haag, 20 februari 2009

Waar komt die stem toch vandaan?
Taalunie quizt met moedertaal

De Nederlandse Taalunie viert de internationale Dag van de moedertalen met een originele quiz op internet. Het draait allemaal om Nederlands, maar het is toch altijd nét iets anders.

De Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, heeft 21 februari uitgeroepen tot Dag van de moedertalen. De organisatie vraagt aandacht voor de vele moedertalen die dreigen te verdwijnen.

Het Nederlands is geen bedreigde taal. Voor Nederlandstaligen kan de Dag van de Moedertalen een feest zijn. De Taalunie viert dit met een plezierige en leerzame wedstrijd op internet.

Het Nederlands is de moedertaal van de tien mensen die te horen zijn op een webpagina. Toch klinkt hun taal anders, want er is verscheidenheid in onze taal. De opdracht is te raden in welke streek deze mensen hun moedertaal hebben geleerd. Onder de correcte inzendingen worden boeken verloot.

De quiz is te vinden via deze url:
http://taalunieversum.org/moedertalen
De fragmenten maken deel uit van een uitgebreide verzameling gesproken taal, het Corpus Gesproken Nederlands.

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.

---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ludo Permentier: info@taalunie.org

+ 32 (0)495 53 76 41.
Informatie over het Corpus Gesproken Nederlands: http://lands.let.kun.nl/cgn/