Ingezonden persbericht


Presentatie: Nuweira Youskine

Zaterdag 21 februari 2009 18.00-19.00 uur radio 5

Journalist Özkan Gölpinar neemt de Nederlandse kranten, t.v. en het internet kritisch onder de loep. Wat is er deze week aan zin en onzin over de islam en moslims geschreven?

Khomeiny in de polder
Twintig jaar geleden vaardigde Ayatollah Khomeiny zijn beruchte fatwa uit tegen de schrijver Salman Rushdie. In Nederland leefde solidariteit met de schrijver sterk. Journalist Francisco van Jole stond vooraan in een demonstratie tegen een boze Nederlands-islamitische gemeenschap. Vandaag de dag ziet Van Jole echter parallellen tussen hoe zowel Khomeiny als Wilders de moslimgemeenschap kunnen bespelen.

De strijd van Öcalan
Voor PKK-leider Abdullah Öcalan zit er tien jaar van zijn levenslange gevangenisstraf op. Zijn Koerdische Arbeiderspartij streeft naar onafhankelijkheid en erkenning door de Turkse staat. Turkije op haar beurt voelt de ogen van de Europese Unie op zich gericht, en probeert een houding aan te nemen die zowel in binnen-als buitenland niet teveel onrust veroorzaakt. Aan de hand van Öcalans verhaal schetst professor in de filosofie Michiel Leezenberg hoe ingewikkeld de moderne verhoudingen in Turkije liggen.

Journaliste Hassnae Bouazza neemt op haar eigengereide manier het serieuze - n entertainment nieuws uit de islamitische wereld door.

Meer informatie:
NIO Nederlandse Islamitische Omroep 035 - 677 27 27 Mohamed Bouzia (eindredacteur NIO) M 06-30723166.
(mohamed.bouzia@islamitischeomroep.nl)