KNHS

Zoer en Schröder missen barrage op een haar
22 februari 2009
Albert Zoer - Okidoki

GOTHENBURG (KNHS) - De twaalfde wereldbeker kwalificatiewedstrijd werd verreden in de Zweedese stad Gothenburg en slechts vier combinaties plaatsten zich voor de barrage. Daaronder geen Nederlanders, want Piet Raijmakers sr. (Asten), Albert Zoer (Echten), Gerco Schröder (Tubbergen) en Leon Thijssen (Baarlo) maakten allen één springfout. Winnaar werd zeer verrassend de Zweedse outsider Svante Johansson met Saint Amour, die de Deen Thomas Velin met Godsend du Reverdy naar de tweede plaats verwees. De Zweed Rolf-Göran Bengtsson - zilver in Honk Kong en daarna door een armbreuk een tijdje uit roulatie - werd met Quintero la Silla derde, voor de Braziliaan Alvaro Miranda met de in Nederland gefokte Picolien Zeldenrust (v. Indoctro).

Het was een uitermate zwaar parcours, temeer omdat bijna alle hindernissen vanuit een wending dienden te worden aangereden. Dat kan in deze ovale piste ook moeilijk anders, maar als extra moeilijkheid waren er in het parcours ook nog eens diverse gebroken lijnen aangebracht, waardoor er bijna geen rechte lijnen waren te vinden. Het pleit voor de parcoursbouwer dat er op bijna alle hindernissen fouten werd gemaakt. Piet Raijmakers reed met Van Schijndel's Rascin een heel goede rit, maar toucheerde de bovenste paal aan de voorzijde van het derde obstakel van de driesprong net te zwaar, waardoor die prompt viel. Prompt, zoals zoveel palen na een uiterst licht touché door één van de paardenbenen gemakkelijk bleken te vallen. Leon Thijssen, die Olaf aan de start bracht, kreeg een springfout alsmede een strafpunt voor het overschrijden van de tijd. Albert Zoer leek met Okidoki op weg naar een foutloze rit. Nergens raakte de zoon van Jodokus het hout aan, behalve op de allerlaatste hindernis. Even een kleine communicatiestoring en de paal viel, waardoor ook Zoer zich niet plaatste voor de eindstrijd. Gerco Schröder, die in Gothenburg zijn geluk beproefde met Eurocommerce Pennsylvania, tikte met de achterbenen net de achterste paal van de imposante triplebar uit de vlakke lepels en bleef daardoor ook buiten de barrage.

In de stand van de West-Europese League bouwde Gerco Schröder zijn eerste plaats dankzij de achtste plaats verder uit naar 78 punten, terwijl Albert Zoer nu tweede staat met 60 punten, voor de Australische Edwina Alexander met 57 punten, die in Gothenburg met Isovlas Late Night tegen twee weigeringen aanliep. Thomas Velin klom dankzij zijn tweede plaats op naar de vierde plek met 56 punten in de tussenstand. Vincent Voorn (Dinteloord) is met 25 punten de derde Nederlander op een 26ste plaats, terwijl Harrie Smolders (Hooge Mierde) nu met 18 punten de vierde Nederlander is op een 36ste plek. Leon Thijssen staat met één puntje minder ook één plaats lager.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.goteborghorseshow.com

Uitslag FEI world cup springen:


1) Svante Johansson (Zwe) - Saint Amour - 0 / 0 - 35.29
2) Thomas Velin (Den) - Godsend du Reverdy - 0 / 0 - 36.23
3) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - Quintero la Silla - 0 / 4 - 36.93 7) Albert Zoer (Echten) - Okidoki - 4
8) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Pennsylvania - 4 16) Piet Raijmakers sr. (Asten) - Van Schijndel's Rascin - 4 18) Leon Thijssen (Baarlo) - Olaf - 5

Tussenstand world cup:


1) Gerco Schröder - 78

2) Albert Zoer - 60

3) Edwina Alexander (Aus) - 57
26) Vincent Voorn (Dinteloord) - 25
36) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - 18
37) Leon Thijssen - 17

22 maart - Indoor Brabant
15-19 april - Las Vegas - finale

Foto Albert Zoer met Okidoki door: Remco Veurink - www.jmint.eu / www.melissen.net