Koningin opent tentoonstelling 200 jaar Prix de Rome

Hare Majesteit de Koningin opent dinsdagmiddag 24 februari in de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling '200 jaar Prix de Rome'. De tentoonstelling geeft een overzicht waarin de rijke geschiedenis van deze kunst- en architectuurprijs door de tijd heen wordt belicht.

De ruime en gevarieerde collectie laat werk van winnaars van de prijs zien, waaronder kunstenaars als Jan Sluijters, Erik Andriesse en Viviane Sassen en architecten als Cornelis van Eesteren, Wim Quist en Ronald Rietveld. Daarnaast geven juryrapporten, briefwisselingen en verhalen van deelnemers en winnaars een beeld van de achtergrond en ontwikkeling van de Prix de Rome.

In 1808, tijdens de Franse overheersing introduceert Koning Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland. Hij maakt het signaleren, stimuleren en koesteren van talent een staatsaangelegenheid. Sinds de oprichting van de Rijksakademie in 1870 is de Prix de Rome aan dit instituut verbonden. De oorspronkelijke prijs, een reis naar Rome, heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een geldbedrag. Tot op de dag van vandaag is de Prix de Rome een aanmoedigingsprijs voor jong artistiek talent.

Noot voor redacties (