ABVAKABO FNV

Afgeknapt op het cv

Uit onderzoek zou blijken dat veel werkgevers hun sollicitanten niet vertrouwen. De aspirant-werknemers zouden liegen op hun cv over ervaring, loopbaan en nog veel meer. Bij een recente poll op deze website geeft 80 procent van de ruim vijfhonderd respondenten echter aan niet te liegen, omdat ze niets te verbergen zouden hebben.

Maar ook al is het wantrouwen van werkgevers over de cv's van hun sollicitanten misschien niet terecht, helemaal gek is het ook niet. Iedereen doet namelijk zijn best om op te vallen tussen de vele andere brieven die een werkgever binnenkrijgt. Sommigen gaan daarbij over de schreef, andere doen juist te weinig. Absolute afknappers voor toekomstige werkgevers zijn onder andere:

* Spelfouten. Iedereen maakte ze, maar doe het niet in je cv. Het is een totale afknapper voor toekomstige werkgevers
* Geen brief. Onverstelbaar maar waar: sommige mensen denken dat een sollicitatiebrief alleen uit een cv bestaat. Met grote regelmaat ontvangen werkgevers een cv zonder begeleidende brief, terwijl de brief nu juist de ruggesteun van je cv is.

* Creativiteit. Je mag best origineel zijn in je brief, maar als het om de opmaak en punctualiteit van je cv gaat, wordt creativiteit over het algemeen een stuk minder op prijs gesteld. `Versier' je cv niet met fotootjes, kleurtjes, smiles of andere fratsen.
* Goudeerlijke mensen. Tuurlijk moet je eerlijk en open zijn tegen een toekomstige werkgever, maar je kunt het overdrijven. Niet zelden vertellen mensen al in het cv dat ze bij een vorige baas zijn ontslagen of met ruzie zijn vertrokken. Nooit doen!
* Té gedetailleerde informatie. Sollicitanten hebben ook regelmatig de neiging om té volledig te zijn. Scheid hoofd- en bijzaken! Een werkgever is echt niet geïnteresseerd in de krantenwijk die je op je twaalfde had. Zorg dat je alleen de informatie vermeldt die relevant is voor de baan.

Een handige website met meer tips en trucs is www.carrieretijger.nl