ABVAKABO FNV

Samen de crisis te lijf

Tijdelijke problemen moeten volgens de FNV en ook de vakcentrales CNV en MHP aangepakt worden met tijdelijke maatregelen. Het is volgens de drie vakcentrales beter nu te investeren in de economie dan te tornen aan de sociale zekerheid. Hun Sociaal en Groen Investeringsplan `Samen de crisis te lijf' heeft drie belangrijke pijlers: voorstellen voor de arbeidsmarkt, stimulering van de economie en aanpak van de financiële sector.

De vakcentrales dringen bijvoorbeeld aan op versneld investeren in menskracht en gebouwen voor kinderopvang, naschoolse opvang en brede scholen. Dit levert niet alleen veel banen op, maar maakt het ook gemakkelijker om werk te combineren met zorg voor kinderen, ouders of anderen.

Om de economie te stimuleren moet onder meer geld gepompt worden in het onderwijs. Nu is het juiste moment. Nederland blijft op dat gebied namelijk structureel achter bij andere landen en kan nu een inhaalslag maken. Ook geld voor het aanpakken van de infrastructuur staat hoog op de agenda van de bonden. Het fileprobleem moet eindelijk eens opgelost worden!

Provincies en gemeenten zouden het geld dat ze binnenhalen met de verkoop van energiebedrijven mooi kunnen gebruiken voor beter openbaar vervoer en het bouwen van stations bij nieuwbouwwijken. Ook goed voor de bouwsector.

Huiseigenaars raken hun huis niet aan de straatstenen kwijt, veel mensen zijn huiverig om een huis te kopen. Daarom moet de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogd moeten worden. Een hypotheek met NHG maakt het voor de huizenkoper immers veiliger en goedkoper om een huis te kopen.

Lees meer over het plan `Samen de crisis te lijf'.

Het volledige plan