Politie Haaglanden

Persberichten 24 februari

Haaglanden, 24-02-2009

Getuigen steekincident gezocht
Den Haag De recherche van Bureau Hoefkade zoekt getuigen van een steekincident, maandag 23 februari omstreeks 17.30 uur op de kruising van de Vaillantlaan met de Hobbemastraat. De 29-jarige Haagse bestuurder van een groene Volkswagen Polo werd diverse malen gestoken naar aanleiding van een verkeersruzie die even daarvoor ontstond in de put, de kruising van de Vaillantlaan, de Calandstraat en de Parallelweg. Gekomen op de Vaillantlaan reed de bestuurder van een rode bestelauto de Hagenaar klem. Zowel de bestuurder als de bijrijder van de rode bestelauto stapten uit. Ook de Hagenaar stapte uit zijn auto waarna een woordenwisseling ontstond. Vervolgens stapte iedereen weer in zijn auto en reed weg in de richting van het Vaillantplein. Bij het verkeerslicht Vaillantlaan/Hobbemastraat kwam men elkaar weer tegen waarop een vechtpartij ontstond en de bestuurder van de groene personenauto diverse malen werd gestoken. Volgens getuigen stapten de beide mannen weer in de rode bestelauto en reed men weg rechtsaf de Hobbemastraat in de richting van het Om en Bij. Hierbij werd de rode bestelauto mogelijk geflitst.
De recherche van Bureau Hoefkade komt graag in contact met mensen die getuige waren van de eerste woordenwisseling. Ook vraagt de recherche mensen die iets gezien hebben van de steek-/vechtpartij contact op te nemen. Heeft u informatie die de recherche kan helpen? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Hoefkade via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Zonder rijbewijs, met drank
Den Haag Een 44-jarige Hagenaar was in de nacht van 24 februari dubbel in overtreding toen hij in zijn bestelbus op de Prins Mauritslaan reed. Twee agenten hielden hem rond 03.15 uur staande op de Prins Mauritslaan. Niet alleen had de man te veel gedronken, ook kon hij geen rijbewijs tonen. De politie nam de Hagenaar mee naar het bureau, waar bleek dat zijn rijbewijs eerder al was ingevorderd. Bij een blaastest op het bureau blies de man 665 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Poging straatroof, politie zoekt getuigen
Den Haag Een 76-jarige Haagse werd maandagavond 23 februari het slachtoffer van een poging tot straatroof. Zij liep tussen 20.15 en 20.20 uur op de Kolenwagenslag toen iemand van achteren haar tas vastpakte en er hard aan begon te trekken. De vrouw kwam hierdoor ten val, waarbij ze lichtgewond raakte aan haar heup en elleboog. Ondertussen bleef ze haar tas stevig vasthouden en gilde daarbij hard om hulp. Op dat moment liet de dader haar tas los en rende weg. Een getuige die op het hulpgeroep afkwam, zag vervolgens drie jongens wegrennen in de richting van de Duinstraat. De jongens waren rond de
1.75 meter lang, hadden een blanke huidskleur, waren donker gekleed en droegen een donkere muts.
Bent u getuige geweest van deze poging tot beroving of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Scheveningen via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Mannen aangehouden na verkeersruzie
Den Haag Naar aanleiding van een verkeersruzie werden agenten maandag 23 februari omstreeks 17.45 uur naar de Badhuiskade gestuurd. Daar zagen zij twee mannen achter elkaar aan lopen, één met een dolkmes en een fles bier in zijn hand, de ander met een moersleutel. Beide mannen, Hagenaars van 22 en 23 jaar, werden door de agenten aangehouden. De politie onderzoekt de zaak en de betrokkenheid van de aangehouden verdachten.

Kwart van de autos te snel
Den Haag Bij een snelheidscontrole op de Professor B.M. Teldersweg reed bijna een kwart van de passanten te snel. De politie controleerde tussen 13.00 en 16.30 in totaal 1663 voertuigen, waarvan er 401 te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 93 km/u, terwijl 50 km/u is toegestaan.

Recalcitrante man aangehouden
Den Haag Een 42-jarige Hagenaar die bekeurd werd voor openlijk drankgebruik, was maandag 23 februari niet van plan zich zonder slag of stoot gewonnen te geven. Toen een surveillerende politiebiker de man omstreeks 14.00 uur met een geopend blik bier en een tas met 10 halve liters bier voor een supermarkt aan de Grote Markstraat zag staan, sprak hij de man aan. Op de mededeling dat hij een bekeuring zou krijgen voor openlijk drankgebruik, reageerde de Hagenaar direct geïrriteerd. Om zijn irritatie kracht bij te zetten, nam hij voor de ogen van de agent nog een slok van zijn bier. De agent deelde hem mee dat hij was aangehouden, wat de Hagenaar beantwoordde met de mededeling dat hij zich dan zou gaan verzetten. De zich hevig verzettende Hagenaar werd uiteindelijk door de biker onder controle gebracht, aangehouden en overgedragen aan zijn collegas die met een politiewagen ter plaatse kwamen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Omstanders helpen verongelukte man
Den Haag Een 89-jarige man botste maandag 23 februari om 23.20 uur op de Duinweg met zijn auto tegen een lantaarnpaal. De oorzaak van de botsing was vermoedelijk een onwelwording. De auto lag op zijn kant en de man kon het voertuig niet zelf verlaten. Drie vrienden die toevallig langsreden aarzelden geen moment. Zij bevrijdden de oude man uit zijn benarde positie en belden 112 waarna de hulpverlening verder op gang kwam. De man werd door de GGD vervoerd naar een ziekenhuis. De auto raakte zwaar beschadigd en werd weggesleept. De jongens werden door de politie bedankt voor hun kordate optreden.

Man en vrouw voor diefstal aangehouden
Den Haag Beveiligingspersoneel betrapte maandag 23-februari een 20-jarige vrouw en een 28-jarige man op heterdaad toen zij, zonder te betalen, een supermarkt aan de De Stede wilden verlaten met een volle winkelkar. De beveiliging van de winkel hield de twee personen aan. Zij deden afstand van de goederen werden zij meegenomen naar het politiebureau.

Belediging en verzet bij aanhouding
Leidschendam Een 45-jarige Leidschendammer verzette zich op dinsdag 24 februari omstreeks 01.30 uur hevig tegen zijn aanhouding. De politie bezocht de man in zijn woning, omdat er in het bijzijn van zijn kinderen een echtelijke ruzie in de woning zou plaatsvinden. Dat de Leidschendammer niet erg blij was met de komst van de politie liet hij al gauw blijken. Hij beledigde de politiemensen, waarna hij werd aangehouden. Hij gedroeg zich vervolgens zeer agressief. De man werd ingesloten in het politiebureau, alwaar proces-verbaal ter zake belediging en verzet werd opgemaakt. Ook de echtgenote van de man, een 39-jarige vrouw, werd aangehouden. Zij had geweld tegen haar man gebruikt en kreeg een proces-verbaal voor huiselijk geweld. Politie Haaglanden werkt met partners samen om huiselijk geweld aan te pakken en het probleem inzichtelijk te maken. De partners zijn onder andere het Openbaar Ministerie en hulpverleningsinstanties zoals 'De Waag'. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen

Aanhouding na opvallend gedrag
Leidschendam Een 18-jarige Leidschendammer wilde op dinsdag 24 februari omstreeks 00.15 uur kennelijk niet opvallen. Toen politieagenten hem op de Graaf Willem de Rijkelaan passeerden, draaide hij zijn hoofd weg en trok hij de capuchon van zijn jas over het hoofd. De jongeman werd daarop aangesproken en naar zijn legitimatiebewijs gevraagd. Vervolgens bleek dat hij een een boete van 220 euro open had staan. De politie hield de Leidschendammer aan. De jongen werd in het politiebureau vastgezet. Zijn vader wist hem korte tijd later weer vrij te krijgen door de geldboete te voldoen. Een 21-jarige Leidschendammer werd nog geen uur later in een auto op de Gravin Juliana van Stolberglaan aangetroffen. Ook hij stond gesignaleerd en moest nog een bedrag van 120 euro betalen. Hij voldeed de boete aan het politiebureau en werd direct in vrijheid gesteld.

Zaandammer raakt rijbewijs kwijt
Leidschendam Een 35-jarige automobilist uit Zaandam reed op dinsdag 24 februari omstreeks 01.30 uur met een snelheid van 180 km per uur over de Rijksweg A4. Omdat de maximum snelheid op dat gedeelte van de Rijksweg 100 km per uur bedraagt werd het rijbewijs van de Zaandammer ingevorderd. Hij kreeg ook een bekeuring voor de snelheidsoverschrijding.

Vrouw aangehouden na rijden onder invloed
Wassenaar De politie hield dinsdag 24 februari omstreeks 02.00 uur een 27-jarige Haagse aan op de Rijksstraatweg. De vrouw werd met haar auto gecontroleerd en de agenten roken een alcohollucht. De vrouw moest een blaastest afleggen en werd hierna aangehouden. Op een politiebureau moest zij wederom blazen en blies zij 545 ugl. Zij kreeg hiervoor een proces-verbaal en een proces-verbaal omdat zij elf maanden geleden ook al betrapt was op het rijden onder invloed.

Kop-staart aanrijding
De Lier Een 43-jarige Rotterdammer liep maandag 23 februari omstreeks 13.00 uur nekklachten op toen hij op de Burgemeester van Doornlaan met zijn auto van achteren werd aangereden door een 68-jarige Naaldwijkse. De man is voor controle naar het ziekenhuis vervoerd. De politie onderzoekt de aanrijding.

Aangehouden voor rijden zonder rijbewijs
Delft Agenten zagen op dinsdag 24 februari om 01.30 uur op de Kerkpolderweg inzittenden van een auto wisselen van plaats. Deze auto werd staande gehouden en tijdens de controle bleek dat een 16-jarige jongen uit Rhoon de auto had bestuurd. Hij kreeg hiervoor een proces-verbaal.

Drie jongens aangehouden na vernieling
Delft Drie Delftse jongens in de leeftijd van 11 en 13 jaar werden maandag 23 februari om 17.25 uur aangehouden in de Meesterstraat. Een Delftenaar belde omstreeks 17.30 uur de politie omdat drie jongens een ruit van zijn schuur vernield hadden. De politie hield de drie jongens in de omgeving aan. Zij werden door de melder herkend als de daders van de vernieling en moesten mee naar het politiebureau.

Aangehouden voor rijden zonder rijbewijs
Zoetermeer Een 33-jarige man uit Den Haag werd op maandag 23 februari om 11.55 uur met zijn auto gecontroleerd op het Buizerdveld. Tijdens deze controle bleek dat hij als bestuurder niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Ook bleek zijn auto niet verzekerd te zijn. Tegen hem is voor deze feiten een proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontrole
Zoetermeer De politie hield maandag 23 februari tussen 07.30 uur en 12.30 uur een snelheidscontrole op de Afrikaweg. In totaal werden 1250 passanten gecontroleerd waarvan tegen 127 bestuurders een proces-verbaal zal worden opgemaakt voor het overschrijden van de toegstane snelheid. De hoogstgemeten snelheid bedroeg 82 km/u. Ter plaatse gold een snelheid van max. 50 km/u.