NU.nl-bezoekers merken niets van migratie CMS


`Zelfs meest kritische redacteur is enthousiast'

UTRECHT, 20090224 -- Dankzij een nieuw CMS-systeem is nieuwssite NU.nl nog beter in staat om het grote aantal nieuwsbronnen efficiënter te beheren en te bewerken. Van de migratie, eind 2008, merkten de gemiddeld 1,5 miljoen dagelijkse bezoekers van de site niets. "En dat is een groot compliment voor de bouwer, internetbureau Ibuildings," zegt Joris van Lierop van Ilse Media, moederbedrijf van NU.nl.

Om de snelle groei van NU.nl op te kunnen vangen, was een krachtiger content management systeem noodzaak, stelt Van Lierop: "In de loop van de tijd kregen we naast NU.nl allerlei sites erbij, zoals NUfoto, NUjij, NUzakelijk, NUsport en NUbijlage. Het was dan ook de hoogste tijd voor deze vergaande migratie. Met als gevolg dat de redactie veel sneller berichten kan wijzigen en plaatsen op de verschillende NU-sites. Zelfs de meest kritische redacteur is er enthousiast over."

Gebruiker centraal, niet techniek
Bij het ontwikkelen van dit nieuwe CMS richtte Ibuildings zich primair op de werkwijze van de redactie. Van Lierop: "Niet de techniek, maar de gebruiker stond centraal. Ibuildings verdiepte zich intensief in hoe onze redacteuren werken en er was regelmatig overleg met de redactie. Zo ontstond een CMS waarmee onze redacteuren maximale vrijheid van handelen hebben. En dat is noodzakelijk in een hectische omgeving als de onze, waar alles draait om het laatste nieuws." Om de kwaliteit van het CMS-systeem te testen, liet NU.nl een code audit uitvoeren. "Conclusie was dat dergelijke robuuste en veilige software alleen in de bancaire sector vanzelfsprekend is. Dat zegt nogal wat..."

Exact volgens planning en binnen budget
Van Lierop is ook dik tevreden over de manier waarop de migratie is verlopen. Dat dit soort ICT-trajecten risicovol zijn en vaak moeizaam verlopen, daar weet hij alles van: "Migratie is voor uitgevers normaal een nachtmerrie, maar dat was deze absoluut niet. Het hele traject verliep volledig binnen planning, budget en de voorafgestelde eisen. Vooral de voltooiing binnen de geplande zes maanden is voor zo'n omvangrijk project écht uitzonderlijk. Normaal duurt zoiets minstens twee keer zo lang."

Zeldzame kwaliteit
Ilse Media werkt overigens al langer samen met Ibuildings. "Niet alleen omdat de eindgebruiker voorop staat, maar ook vanwege de sterke prijs-prestatieverhouding. Daarnaast bewees Ibuildings al in eerdere gezamenlijke projecten dat het goed op tijd, volgens planning en binnen budget kan werken. Dat was nu ook zéker het geval en dat is in ons wereldje een zeldzame kwaliteit," aldus Van Lierop.