Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

24 februari 2009

Meeste vrouwelijke hoogleraren ooit tegelijk in dienst

100 vrouwelijke hoogleraren werkzaam bij Universiteit Utrecht

Dr. M.C. (Marianne) Verhaar is door het college van bestuur van de Universiteit Utrecht benoemd tot hoogleraar Experimentele Nefrologie aan het UMC Utrecht. De benoeming had een extra feestelijk tintje omdat Marianne Verhaar de 100ste vrouwelijke hoogleraar is die op dit moment is verbonden aan de Universiteit Utrecht. De Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht hechten grote waarde aan de ontwikkeling van vrouwelijk wetenschappelijk talent.

Prof.dr. Marianne Verhaar

Marianne Verhaar is een excellente onderzoeker, gespecialiseerd in de rol van stamcellen in cardiovasculaire ziekten en nierziekten. Ze studeerde geneeskunde in Rotterdam en is sinds 1993 verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Verhaar promoveerde cum laude in 1999, en is sinds 2003 hoofd van de onderzoeksgroep Regeneratieve Vasculaire Geneeskunde. Naast haar werk als onderzoeker is Verhaar onder meer actief in de patiëntenzorg, als docent en als reviewer voor internationale tijdschriften en subsidieverstrekkende instanties. Ze won vele prijzen en beurzen, waaronder een NWO-VIDI. Marianne Verhaar heeft drie kinderen.

100 vrouwelijke hoogleraren

De Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht stimuleren de loopbaan van vrouwen in de wetenschap met gerichte programma's. Marianne Verhaar was eerder geselecteerd voor het Steyn Parvé-programma van het UMC Utrecht voor talentvolle vrouwelijke onderzoekers. De Universiteit Utrecht is vier jaar geleden met het traject 'mentoring en coaching' gestart om vrouwen vroeg in hun loopbaan te ondersteunen bij de weg omhoog. Met vijftien procent vrouwelijke hoogleraren (omgerekend naar voltijdaanstellingen) zit de Universiteit Utrecht boven het landelijk gemiddelde van 10 procent.