Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en persoonsgegevens

24/02/2009 14:03

Stichting Bevolkingsonderzoek midden-west

Baarmoederhalskanker komt bij vrouwen van alle leeftijden voor, maar het meest bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom krijgen vrouwen uit deze leeftijdsgroep eens in de vijf jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Deze vorm van kanker kan door een eenvoudig onderzoek, het uitstrijkje, in een vroeg stadium worden ontdekt. Bij een vroege ontdekking is genezing in bijna alle gevallen mogelijk. In 2009 zullen de geboortejaren 1949, 1954, 1959, 1964, 1969, 1974 en 1979 een uitnodiging voor dit onderzoek ontvangen.

De persoonsgegevens voor de uitnodiging zijn afkomstig van de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Zodra een vrouw zich inschrijft in een gemeente worden de persoonsgegevens in deze administratie opgenomen. Bevolkingsonderzoek midden-west heeft toestemming om deze gegevens te gebruiken voor de uitnodiging.

Een vrouw ontvangt de uitnodiging van Bevolkingsonderzoek midden-west of van de huisarts. Als de uitnodiging door de huisarts wordt verstuurd, heeft Bevolkingsonderzoek midden-west de persoonsgegevens van de vrouw, zoals zij staat ingeschreven bij de huisarts, vergeleken met de persoonsgegevens volgens de GBA. Alleen als deze gegevens met elkaar overeenkomen wordt de uitnodiging door de huisarts verstuurd.

Op de registratie van de gegevens is de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing. De regels voor registratie liggen vast in een privacyreglement.

http://www.bevolkingsonderzoekmidden-west.nl