KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

24-2-2009

Laser Flying Start programma 2009

De Laserklasse Organisatie Nederland (LON) heeft in samenwerking met Watersportvereniging Hoorn en het Watersportverbond een nieuw
training- en wedstrijdprogramma opgesteld. De laser 4.7 is in 2009 voor het eerst aangewezen als officiële opleidingsklasse door het Watersportverbond.
Deze ontwikkeling heeft er mede voor gezorgd dat er een uitgebreid jaarprogramma aangeboden kan worden.

Het doel van dit programma is om een gezellige, competitieve en uitdagende klasse te realiseren, waarin zowel beginnende zeilers als talenten uit andere jeugdklassen zich welkom voelen. Zo kunnen ze hun ontwikkeling naar een eventueel Olympisch traject beginnen.

Het Laser Flying Start programma bestaat uit 60 dagen en is
toegankelijke voor zowel beginnende (wedstrijd)zeilers als meer gevorderde zeilers. De Laserklasse heeft voor het gehele programma één hoofdcoach aangesteld. Tijdens de trainingsweekenden zal er zo veel mogelijk geprobeerd worden deze coach te ondersteunen door een (ex)zeiler uit het Excite & Inspire (instapniveau van het
Watersportverbond Talentplan), Making Good Better (2e niveau na E&I), Fast Track (laatste niveau van het Talentplan) of kernploegprogramma van project 2012 van het Watersportverbond. Door gebruik te maken van deze (ex)topzeilers als trainers biedt de Laserklasse voor iedereen een goede leermogelijkheid.

De laser 4.7 is onderdeel van de 'Laser Formule' en daarbij het kleine broertje van de Laser standaard (7,06 m2 zeiloppervlak,
bemanningsgewicht 60kg+) en de Laser radiaal (5,76 m2, 55-70kg) Het zeiloppervlak bedraagt 4.7 m2. Enige verschillen tussen deze drie Lasers zijn de ondermast en het zeil. Alle andere onderdelen zijn voor zowel de standaard, radiaal als voor de 4.7 versie gelijk.

Je kunt al Laser 4.7 zeilen vanaf je 12e jaar, maar je moet minimaal 35 kg wegen. Het ideale gewicht voor de laser 4.7 is 45 kg, maar ook tot 55 kg kan je de boot nog goed zeilen.

Meer informatie over het programma en de inschrijfmogelijkheden zijn te vinden op de website van de laserklasse.

Internetadres: www.laserklasse.nl/flyingstart/