ROC Friese Poort ICT deelnemers op internationale BPV
Jelle, Marinus en Hielke, drie jongens uit Drachten en Heerenveen, zijn deelnemers uit het derde jaar van de opleiding ICT niveau 4 van ROC Friese Poort te Drachten. Dit jaar leek het hen leuk om naar het buitenland te gaan om daar hun beroepspraktijkvorming (stage) te gaan volgen.
Ze hebben besloten om naar Gobabis, Namibië te gaan.

Het project Gobabis is een initiatief van de gemeente Smallingerland in samenwerking met de ICT-opleidingen van ROC Friese Poort. Sinds 1995 onderhoudt de gemeente Smallingerland een vriendschapsrelatie met de gemeente Gobabis in Namibië. Binnen dit samenwerkingsverband zijn al vele projecten opgezet die o.m. tot doel hebben de armoede te bestrijden en het lokale bestuur in Gobabis te versterken. Goede voorbeelden zijn het HIV-Aids project en het huisvestingsproject. De doelstelling van dit project is om de volwassenen en kinderen in Gobabis, Namibië de kans te geven vaardigheden te ontwikkelen voor het omgaan met de computer om ze zo een betere kans te geven op de arbeidsmarkt en om de lokale bedrijven en scholen de mogelijkheid te geven om efficiënter en doelgerichter te gaan werken.

Om dit te bereiken heeft ROC Friese Poort 200 computers en beeldschermen ter beschikking gesteld om aan de locale (dienstverlenende) bedrijven uit te delen. De deelnemers van de ICT-opleidingen hebben de PC's nagekeken en voorzien van de juiste software. Eind januari zijn de computers en beeldschermen met een container verscheept naar Gobabis. Onder de dienstverlenende bedrijven worden verstaan: scholen, brandweer, politie en eventuele andere overheidsinstellingen.

Op vrijdag 6 februari stapten Jelle, Marinus en Hielke op het vliegtuig in Düsseldorf, via München naar Windhoek, Namibië. De volgende dag kwamen zij aan op het vliegveld in Windhoek, vanuit die plek werden ze per auto naar hun huisje gebracht in Gobabis. Daar zullen ze 140 dagen verblijven totdat het project is afgerond. De deelnemers gaan lespakketten maken om de mensen in Gobabis op te leiden hoe met de computer om te gaan. Een lespakket omvat o.a. hoe men de computer kan gebruiken/instellen voor het dagelijks gebruik en hoe je de computer kunt repareren. Ze hopen hiermee te bereiken dat er uiteindelijk voldoende kennis in Gobabis aanwezig, zodat de mensen een betere kans hebben op de arbeidsmarkt.