Erasmus MC---

Zelf migraine managen

Mensen met migraine kunnen zelf een hoop doen om hun pijn te 'managen'. In Monitor, het magazine van het Erasmus MC, een special over zelfdokteren.

Opgelucht
"Vaak hebben mensen met migraine geen grip op hun hoofdpijnaanvallen", vertelt bewegingswetenschapper en epidemioloog dr. Saskia Mérelle in Monitor. En grip hebben, is juist van groot belang voor mensen met een chronische aandoening. Dr. Mérelle bewerkte een protocol voor individuele gedragstherapie tot een groepstraining voor mensen met migraine. Uit haar studie blijkt dat een goed resultaat tijdens de training vooral samenhangt met het hervonden gevoel van controle. Deelnemers waren opgelucht dat ze beter in staat waren hun migraine de baas te zijn.

Patiënt als trainer
Bijzonder aan de trainingen was de inzet van migrainepatiënten als trainer. Mérelle ontdekte hierbij dat patiënten die zelf trainer werden, betere resultaten boekten in de zelfmanagementtraining. Een half jaar na het trainerschap was het aantal migraineaanvallen bij hen met 52% afgenomen. Mérelle: "Waarschijnlijk blijven mensen scherper letten op hun eigen migrainepatroon als ze andere mensen trainen."

Lees het volledige artikel over Saskia Mérelle, met reacties van deelnemers aan de training, of ga naar de Monitor-pagina op deze website.

Focus op zelfdokteren
Het artikel over migraine managen is onderdeel van een special in Monitor over zelfdokteren. Gezonde mensen en patiënten doen steeds meer aan preventie, zelfonderzoek en zelfdokteren. Het wordt mensen ook steeds makkelijker gemaakt om hierin 'los te gaan': genetische zelftests via internet, preventieve bodyscans, of thuis worden verzorgd met je moeder als zuster. Steeds meer blijkt mogelijk.

Publicatiedatum: 20 februari 2009