Gemeente Baarn

Tergooiziekenhuizen houdt Eerste Hulp beschikbaar voor Hilversum

Persbericht afkomstig van Tergooiziekenhuizen: Tergooiziekenhuizen heeft vandaag aangekondigd dat na het verhuizen van de Spoedeisende Hulp (SEH) van Hilversum naar Blaricum, de Eerste Hulp beschikbaar blijft op locatie Hilversum. Deze Eerste Hulppost in Hilversum is in de toekomst voor eenvoudige behandelingen bereikbaar. Met dit besluit hoopt Tergooiziekenhuizen ongerustheid van over het verhuizen van de Spoedeisende Hulp van Hilversum naar Blaricum weg te nemen. Het initiatief wordt ondersteund door de regionale huisartsen en Agis Zorgverzekeringen.

Eerste Hulppost Hilversum
Mensen uit Hilversum met bijvoorbeeld snijwonden, lichte brandwonden of een verstuikte enkel, zullen dus ook in de toekomst bij Tergooiziekenhuizen in Hilversum terecht kunnen. Het gaat hier om Eerste Hulp en niet om Spoedeisende Hulp. Het verschil tussen Eerste Hulp en Spoedeisende Hulp (SEH) is groot. Bij Eerste Hulp gaat het om behandelingen waarbij geen noodzaak is tot aanvullend laboratorium of röntgenonderzoek. Op de Spoedeisende Hulp (Blaricum) worden mensen behandeld die een ernstig ongeluk hebben gehad of mensen met bijvoorbeeld een botbreuk, een hartaanval of hersenbloeding. Bij twijfel geldt dat mensen altijd naar de Spoedeisende Hulp -in de toekomst dus alleen in Blaricum- zullen moeten. De Eerste Hulppost in Hilversum zal zeven dagen per week geopend zijn van 8.00 tot 23.00 uur.

Deze situatie gaat pas in als de Spoedeisende Hulp naar Blaricum verhuist. Voorlopig is de Spoedeisende Hulp nog zowel in Blaricum als in Hilversum open.

Zorg in regio goed bereikbaar
Het besluit van Tergooiziekenhuizen werd bekend gemaakt tijdens een informatieavond voor de inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek. Daar werden tevens de conclusies van het mobiliteitsonderzoek bekend gemaakt. Belangrijkste conclusie is dat de zorg bereikbaar is en blijft: " dat wil zeggen binnen alle normen die daarvoor zijn." En: "Het onderzoek geeft geen aanleiding om de verdeling van functies uit oogpunt van bereikbaarheid ter discussie te stellen." Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau XTNT, in opdracht van de Gemeenten Hilversum, Baarn, De Bilt en Wijdemeren en Tergooiziekenhuizen.

Ondanks deze conclusies hebben veel mensen het gevoel dat het ziekenhuis in Hilversum dicht gaat. Met name het feit dat straks de Spoedeisende Hulp en daarmee ook de Eerste Hulp van Hilversum naar Blaricum verhuist, heeft veel mensen ongerust gemaakt. "Het ziekenhuis gaat niet dicht. Sterker nog het is onze bedoeling om een prachtig ziekenhuis neer te zetten voor dagbehandeling én met een zorghotel. Maar we begrijpen de ongerustheid van de mensen in Hilversum en hebben daarom besloten dat er Eerste Hulp in Hilversum moet blijven.", aldus Claudia Zuiderwijk, voorzitter van de raad van bestuur van Tergooiziekenhuizen.

Helma Ketelaar, Wethouder Zorg en Welzijn in Hilversum is blij met dit besluit van Tergooiziekenhuizen: "Het is van groot belang dat de zorg niet alleen in de regio maar ook voor een dichtbevolkte gemeente als Hilversum dicht bij huis is. Daar heb ik mij vanaf het moment van mijn aanstelling hard voor gemaakt. Het is goed om nu te weten dat de Eerste Hulp een feit is en het Zorghotel een goede invulling gaat krijgen. We blijven dan ook in overleg met het ziekenhuis om de maximale zorg voor de Hilversumse bevolking te realiseren."

Vervoer tussen de locaties
Het onderzoek van XTNT wees verder uit dat het niet goed gesteld is met het openbaar vervoer in de regio. Ook dat heeft consequenties voor mensen die in de toekomst in het ziekenhuis moeten overnachten en dus in Blaricum worden opgenomen. Tergooiziekenhuizen heeft daarom aangegeven zorg te zullen dragen voor een pendelbus die tijdens de bezoekuren tussen de beide locaties zal rijden.