Senternovem

23-02-2009 | Miljoenste boormeter wordt geboord voor duurzame warmte in Coevorden

In Coevorden is men gestart met de renovatie van het voormalige douanekantoor aan de Eendrachtstraat. De toepassing van een warmtepomp met een gesloten bronsysteem maakt onderdeel uit van de verduurzaming van het monumentale pand. Bij de realisatie van het bronnensysteem ten behoeve van de te plaatsen warmtepomp wordt een bijzondere mijlpaal bereikt. Duratherm, marktleider op het gebied van bronsystemen voor duurzame energie, zal woensdag 4 maart de miljoenste meter in de Nederlandse bodem boren. Na een loting over de verschillende die dag uit te voeren projecten is de Eendrachtsstraat te Coevorden, een project voor Totaalinstallateur Jansen & Meppelink, als 'winnaar' uit de bus gekomen.

Voor dit project worden 6 boringen gemaakt van 70 meter diepte waarin een bodemcollector wordt geplaatst. Dit bronsysteem gaat hiermee gratis energie uit de bodem leveren voor de verwarming en koeling van het pand. De boring zal verricht worden door Eibert Draaijer sr. kleinzoon van de oprichter van het boorbedrijf.

Het is de wens van de eigenaren om het pand energiezuinig te maken met behoud van de karakterestieke eigenschappen.

De gemeente Coevorden is zeer ambitieus op het gebied van duurzaam bouwen. Voor de nieuwbouwwijk Ossehaar is zelfs een stimuleringsregeling opgezet om zo de toekomstige bewoners te 'verleiden' om duurzaam te bouwen. De maandelijkse woonlasten van toekomstige bouwers kunnen hiermee aanmerkelijk worden gereduceerd, omdat de energielasten flink lager worden.

Aangezien dit een bestaand gebouw betreft past het beter in het programma Meer met Minder.

Dit programma heeft tot doel dat vanaf 2020 2,4 miljoen bestaande woningen en kantoren blijvend 30 procent minder energie verbruiken. Het programma komt voort uit een akkoord tussen de ministers van Milieu, Wonen en Economische Zaken, Bouwend Nederland en de energie- en installatiebranche.

Mede door de subsidieregeling Duurzame warmte voor bestaande woningen worden ook steeds meer aardwarmtesystemen aangelegd bij bestaande woningen. De vooruitzichten voor duurzame klimaatsystemen met behulp van bronnen voor zowel nieuwbouw als renovatie zijn daarmee zeer positief. Dit dieptepunt wordt daarom gevierd zowel als mijlpaal en als startpunt voor het aardwarmtetijdperk.

Wilt u meer weten over dit project over de toepassing van aardwarmte, over deze mijlpaal of wilt u bij dit bijzonder moment aanwezig zijn, neemt u dan contact met ons op.

Duratherm b.v.
Dhr. R. van 't Slot
Mevr. W. Kuiper
tel. 0525 688838
info@duratherm.nl
www.duratherm.nl